Fairtrade, ook naast de deur: varkenshouderij in nood!

Momenteel is er enkel Fairtrade met boeren aan de andere kant van de wereld, maar wat met boeren uit eigen land? Steven Lafaut, communicatieverantwoordelijke: "Al meer dan 2 jaar werken wij slag om slinger en uiteindelijk worden we gedwongen met verlies te verkopen. De oorzaak hiervan is het rollenspel van de grote distributieketens met hun toeleveranciers, de vleesverwerkende industrie. Zekerheid van volume en stiptheid van aanleveren is hierin belangrijker dan de prijs". Naar aanleiding van 'De Week van de Fairtrade' wil De Vereniging voor Varkenshouders even stil staan bij dit gebeuren. Fairtrade is geen liefdadigheid. Het staat voor een product dat sociaal en ecologisch verantwoord geproduceerd is tegen een correcte, faire prijs en dit geeft die boeren de kans om verder te kijken dan de dag van morgen.

Steven Lafaut: "Het is een frappante vaststelling dat de grote winkelketens op hun website pronken met slogans over een 'eerlijke prijs' en 'respect voor de leverancier', terwijl we intussen allemaal weten dat hiervan geen sprake is. Lidl heeft reeds zijn website aangepast nadat de eerste geruchten hierover werden verspreid. Is dit geen vorm van fouterkenning? Colruyt beweert dat ze 15% meer betalen dan de gangbare prijs. Niets is minder waar, dit komt alvast niet bij de boer terecht! De tijd dringt en zich achter elkaar verschuilen helpt ons niet verder! We roepen de politiek, de retail en alle schakels van de ganse keten op hun verantwoordelijkheid te nemen en constructief aan oplossingen mee te werken".

Het is duidelijk dat het klassieke systeem van vraag en aanbod niet meer werkt. Het wordt tijd dat het verouderde prijsvormingsysteem plaats maakt voor een vernieuwd prijssysteem, een systeem waar de werkelijke kostprijs voor de boer van het levende varken in rekening wordt gebracht . Momenteel bedraagt de kostprijs 1.40

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here