OVAM maakt laureaten Ecodesign Awards 09 bekend

De OVAM heeft de Ecodesign Awards 09 voor studenten uitgereikt. Met deze awards beloont de OVAM eindwerken en jaarprojecten van studenten productontwikkeling, vormgeving en design die uitblinken op het vlak van ecodesign. De uitreiking van de Awards gebeurde in samenwerking met het Departement PIH van de Hogeschool West-Vlaanderen te Kortrijk. Een vakjury met milieu- en designspecialisten van Design Vlaanderen, Weekend Knack, VITO, VOKA, BECO milieuadvies en de OVAM kozen vier laureaten uit de inzendingen

Ecodesign is een ontwerpmethode die rekening houdt met de milieuimpact van een product doorheen zijn hele levenscylus, van bij de ontwerp- en productiefase tot aan de afval- en recyclagefase. Bij het ontwerp van een product stilstaan bij de milieuimpact is één van de sleutels tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering én een schoner milieu.

De eerste prijs van de Ecodesign Awards '09 gaat naar PULSE van Jan-Laurens Feytongs, student van de Media & Design Academie Genk. PULSE is een milieuvriendelijke, maar opvallende elektrische motorfiets, bestaande uit bio-afbreekbare en gerecycleerde materialen. De tweede prijs in de categorie eindwerken is voor AgoDeck van Gilles Van de Sompel, student van de Artesis Hogeschool Antwerpen. AgoDeck is een zwembadoverdekking uitgerust met zonnecollectoren dat in zijn geheel over een zwembad kan schuiven en zo bespaart op energie en onderhoudsproducten.

Een eervolle vermelding in de categorie eindwerken gaat naar TILE van Paul Lehouck, student van de Artesis Hogeschool Antwerpen. TILE is een volledig modulair en door de gebruiker zelf samen te stellen audiovisueel toestel waarbij de compacte modules, via postorder, in een volledige en duurzame kringloop terechtkomen. Een tweede eervolle vermelding in de categorie eindwerken gaat naar COOOP van Xander Vanwynsberghe, student van de HOWEST, campus PIH te Kortrijk. COOOP is een kippenhok in een fris jasje waarbij compact transport, onderhoudsgemak en lange levensduur belangrijke troeven zijn om de drempel om kippen te houden te verlagen.

De OVAM beloont ook professionele ontwerpers voor hun ecodesign inspanningen voor een schoner milieu. Voor de tweede maal organiseren de OVAM en Design Vlaanderen samen de uitreiking van de Ecodesign Award PRO. Deze awards worden uitgereikt in het kader van de Henry van de Velde Awards op 19 januari 2010 in het Vlaams Parlement. Ben je student en zit je te broeden op een prachtig ecodesign idee? Of heb je je kans gemist dit jaar? Geen probleem, ook volgend jaar verwacht de OVAM innovatieve en knappe eindwerken en jaarprojecten die uitblinken op het vlak van ecodesign. Info en voorwaarden over de Ecodesign Award 2010 voor studenten vindt u op www.ovam.be/studentenaward

LAAT EEN REACTIE ACHTER