Grote goudschat gevonden in Engeland

Een Britse schattenjager heeft in Engeland een grote Ango-Saksische goudschat gevonden. Volgens archeologen is de vondst de grootste en meest waardevolle als uit die periode. De verzameling bestaat in totaal uit 5 kilo goud en 2,5 kilo zilver en dateert uit de zevende eeuw. De schat lag begraven op een veld in het Midden-Engelse graafschap Staffordshire en is de grootste sinds men in 1939 op de begraafplaats van Sutton Hoo een aanzienlijke goudschat (1,5 kg) vond.

Terry Herbert had de schat in juli met zijn metaaldetector ontdekt en haalde 500 stuks boven vooraleer experts te waarschuwen. Die haalden nog eens 800 stuks boven. Een expert van het British Museum verklaarde dat de ontdekking het beeld over de Angelsaksen in Engeland radicaal zal veranderen. Onder de nu gevonden voorwerpen bevinden vooral wapens, helmen en delen van wapenuitrusting, maar geen vrouwensieraden. De sieraden getuigden van een uitzonderlijk vakmanschap en waren duidelijk voor de elite bestemd. Wellicht maakte de schat deel uit van een lange succesvolle militaire campagne.

De vinder vertelde dat hij van de schat had gedroomd. "Ik ging slapen en droomde van goudstukken. De ontdekking geeft het gevoel dat je thuis in je zetel zit en iemand zit de hele tijd geld in je brievenbus te steken ". Hij deed de vondst op het veld van een bevriende boer en zal de opbrengst wellicht delen. De verzameling bevindt zich in het Birmingham Museum and Art Gallery. De belangrijkste stukken worden nu tentoongesteld tot 13 oktober. Daarna gaat de schat naar het British museum in Londen waar hij geschat wordt. De gemeenteraad van Staffordshire hoopt dat een deel van de schat later tentoongesteld wordt in het plaatselijke museum in Stoke-on-Trent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here