A/H1N1 griep: herinnering over het gebruik van antivirale middelen

De overheid wenst de bevolking en de huisartsen te herinneren aan de Belgische distributiestrategie van de nationale voorraad van antivirale geneesmiddelen. De aanbevelingen met betrekking tot het nemen van antivirale geneesmiddelen blijven nog altijd van toepassing sinds België is overgegaan naar de fase 'mitigation'. De antivirale geneesmiddelen moeten enkel worden voorgeschreven aan personen die behoren tot een risicogroep en die een griepsyndroom vertonen binnen de 48 uren na het verschijnen van de symptomen. Een snelle inname van de geneesmiddelen is namelijk heel belangrijk om hun efficiëntie te garanderen. Elke arts blijft vrij om al dan niet een antiviraal geneesmiddel voor te schrijven, naargelang van de algemene gezondheidstoestand van zijn patiënten.

Het is zeker niet de bedoeling om antivirale middelen toe te dienen aan elke persoon die gewoonlijk in goede gezondheid verkeert maar die is besmet met het griepvirus. Er worden geen antivirale middelen preventief verdeeld, aangezien het beschermingseffect als te gering wordt beschouwd vergeleken bij de nevenverschijnselen. België beschikt in totaal over 2,3 miljoen antivirale behandelingen. In het kader van de griepbestrijding komt er regelmatig een wetenschappelijk comité bijeen. Dit comité neemt beslissingen die zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies. De risicogroepen werden door dit comité bepaald. De huisartsen worden via diverse kanalen op de hoogte gehouden van deze beslissingen.

De autoriteiten willen er ook nog aan herinneren hoe belangrijk het is dat personen met griepsyndromen geïsoleerd worden. Elke persoon die koorts heeft, die hoest en een lopende neus heeft en zich algemeen onwel voelt, moet onmiddellijk binnenshuis blijven en zijn huisarts inschakelen. Alle procedures voor de huisartsen en alle inlichtingen voor de bevolking zijn beschikbaar op de website www.influenza.be. Het Call Center Influenza is open van maandag tot vrijdag van 8 tot 17 uur, en tijdens het weekend van 9 tot 17 uur, op het nummer 0800/ 99 777.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here