Beschermde duinen te koop voor een prikje

Een Brusselse vastgoedmakelaar biedt 28 hectare beschermde duinen in Nieuwpoort te koop aan "voor nog niet de prijs van een fles champagne"! Voormalig Vlaams minister van leefmilieu Jef Tavernier (Groen!) die deze Simliduinen in extremis nog probeerde aan te kopen, is verbolgen over het initiatief. Tavernier wil dat huidig milieuminister Peeters de Simliduinen alsnog redt.

De Simliduinen in Nieuwpoort – zo genoemd naar de nabijgelegen villawijk – vormen onderdeel van een grootschalig natuurherstelproject in de IJzervlakte en zijn beschermd, zowel door het Vlaamse duinendecreet als door verschillende Europese richtlijnen. Een Brussels vastgoedkantoor probeert nu – bij de bewoners van die villawijk – kopers te vinden voor stukjes beschermd duin die aan hun eigendom grenzen.

De immo-maatschappij vraagt 10 euro per m2 duin. "Dit is zelfs niet de prijs van een fles champagne," zo klinkt het in de brief. Vlaams volksvertegenwoordiger Jef Tavernier (Groen!) verzet zich fel tegen deze verkoop van een beschermd duinengebied. Als voormalig minister van leefmilieu probeerde Tavernier nog de Simliduinen aan te kopen. "De administratie Natuur had toen 3,1 euro per m2 voorgesteld. De Inspectie van Financiën vond dat te veel." Bij de machtsoverdracht vroeg Tavernier zijn opvolger, huidig milieuminister Peeters uitdrukkelijk de Simliduinen te redden.

Omdat de Vlaamse overheid nu niet toehapt, probeert een vastgoedkantoor de duinen nu voor een veel hogere prijs te verkopen aan particulieren.

"Het dossier voor de aankoop van de Simliduinen is klaar. Dit prachtige gebied moet worden gered. Duinen kunnen het best in overheidshanden zijn. Zo kunnen ze niet enkel goed beheerd worden maar kan iedereen – de fietsers en de wandelaars – er ook best van genieten, " meent Tavernier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER