Grote wespenplaag op komst

Wie denkt dat met het einde van de zomer ook de wespenplaag achter de rug is heeft het verkeerd op . Vlaanderen en Nederland zijn klaar voor een nieuwe piek in september. En volgend jaar wordt het nóg erger. Een zonnig terrasje of een gezellige barbecue: het ging steevast gepaard met ongewenst gezelschap. De wespen waren dit jaar niet alleen met meer, ze kwamen ook vroeger dan normaal. Zo vroeg dat het leek of de grootste piek was nu al achter de rug. September wordt dus een maand met veel wespen. Alleen als het regent, sterven veel wespen de hongerdood. Maar de grootste plaag is voor volgend jaar. Als de wespen zich zo goed ontwikkelen, zijn er veel meer koninginnen die de winter ingaan. Er komen volgend jaar beduidend meer wespennesten.

Door het droge voorjaar hebben de meeste wespeneitjes de zomer gehaald. Daardoor lag het aantal wespen veel hoger dan normaal. Maar de temperaturen blijven goed, de koninginnen blijven dus eitjes leggen, waardoor er in september nog meer wespen komen. Tot nu toe zijn de wespen te druk met het bouwen van nesten geweest. Nu die bijna voltooid zijn, beginnen ze zich te vervelen. Wespen hoeven niet zoals bijen op zoek te gaan naar nectar om honing te maken, maar zijn wel dol op zoetigheden en andere versnaperingen.

Brandweerkorpsen over het hele land kregen de afgelopen maanden duizenden oproepen om wespennesten te verwijderen. Dat het aantal oproepen nu daalt, komt omdat alle koninginnen aan hun nest zijn begonnen. En door het goede weer leggen ze meer eitjes dan anders. Eén koningin legt nu 40.000 eitjes in plaats van 20.000. En door het goede weer blijft dat aantal stijgen. Door de strenge winter overleefden alleen de sterkste koninginnen de koude. Dat zorgt doorgaans voor een sterk en agressief nageslacht.

Wespensteken zijn wel pijnlijk maar niet gevaarlijk: de huid wordt rood en zwelt op. Maar in geval van allergie of als er veel wespensteken tegelijk zijn, kan iemand in shock raken. Ook bij een steek in de mond of keel moet men dringend naar de huisarts te gaan. Er zijn chemische middelen om wespen te bestrijden, maar toch doet men beter beroep op een vakman. De brandweer is daar de aangewezen instantie voor. Ook een goed geplaatste wespenval helpt tegen de overlast, en ze zijn gemakkelijk zelf te maken. Knip de bovenkant van een lege petfles ongeveer tien cm onder de hals van de fles af en plaats het afgesneden gedeelte omgekeerd in de fles. Doe er daarna wat limonade of andere zoetigheid in. De wesp kan in de fles vliegen, maar er niet meer uit. Maar hang nooit een wespenval op het terras, dan lok je ze juist naar het terras toe. Hang de val wat verder op, dan kijk je ook niet uit op een echt vliegen- en wespenkerkhof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER