Kortrijkse zweefvliegers organiseren tweede Cup Jan VDB

De Zweefsectie van de Kortrijk Flying Club organiseert op 15 en 16 augustus voor de tweede maal de Cup Jan VDB op de luchthaven van Valenciennes. Bij dit evenement komt één van de mooiste facetten van de zweefvliegsport centraal te staan, namelijk het overlandvliegen. Terwijl het initiatiekamp van vorige week beginnelingen begeleidt in hun allereerste stappen in de zweefvliegwereld heeft de Cup Jan VDB de bedoeling reeds gevorderde piloten te begeleiden in hun groei in het overlandvliegen. Overlandvliegen is de discipline in de zweefvliegsport waarbij grote afstanden gevlogen worden.

Als de weersomstandigheden het toelaten worden er afstanden gevlogen van om en bij de 300 km met vliegtuigen zonder motor, enkel met de hulp van de natuurelementen. Het is steeds de bedoeling terug te landen op het vliegveld van vertrek. Meestal lukt dat wel, maar er bestaat altijd een kans dat we niet meer terug geraken, bijvoorbeeld door veranderende weersomstandigheden. In zo een geval kiest de piloot voor een ander vliegveld of een goed uitgekozen akker. Zweefvliegers maken vóór het vertrek onder elkaar afspraken wie wie gaat ophalen met een aanhangwagen in geval van zo een buitenlanding, licht Jef Vandenberghe, één van de initiatiefnemers toe.

De Cup Jan VDB heeft tot doel de beginnende overlandvliegers niet alleen te begeleiden in het vliegtechnische aspect in de lucht, maar ook in het organisatorische gebeuren op de grond. Zweefvliegen is een teamsport. De Cup Jan VDB wordt georganiseerd onder het motto "samen uit, samen thuis", aldus Bob Everaert, geoefend overlandvlieger en medeorganisator. De voorzitter van de KFC zweefsectie, Guido Sergeant, is uiterst tevreden met dit terugkerende evenement: "Het is belangrijk dat leden die de basisopleiding en gevorderde opleiding reeds doorlopen hebben niet stagneren en ook niet op hun eentje in het ongewisse springen. Dankzij deze workshop kunnen ze op een veilige manier stap voor stap ervaring op doen onder begeleiding van ervaren overlandvliegers. Het doorgeven van ervaring is één van de vele middelen die we hanteren om de veiligheid in onze sport te bevorderen. Daarnaast versterkt zo een zweefvliegfestijn de goede clubgeest die steeds aanwezig is in de Kortrijk Flying Club".

De cup werd genaamd naar Jan Vandenberghe, vader van Jef en meester- tovenaar in het overlandvliegen. Heel wat leden hebben onder zijn begeleiding de eerste stappen in het overlandvliegen gezet. Met zijn enthousiasme kon hij jong en oud begeesteren met de passie voor het zweefvliegen. Tijdens deze workshop worden 3 wisselbekers, geschonken door de stad Kortrijk, uitgedeeld: voor de beginneling met de grootste vooruitgang, voor de meest toegewijde begeleider en voor de gevorderde met de langste vlucht Tijdens de Cup Jan VDB 2008 werd door 6 gevorderde piloten in totaal 1.400 km bij elkaar gevlogen en hebben enkele beginnelingen hun eerste 50 km afgelegd. Daarnaast zijn andere beginners ingewijd in de talrijke aspecten van het overlandvliegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here