Negen doden bij brand in rusthuis te Melle.

Bij een uitslaande brand in het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest in het Oost-Vlaamse Melle zijn negen bewoners om het leven gekomen. Het gaat om zeven vrouwen en twee mannen. Gelet op de omvang van het incident werd de provinciale fase van het noodplan afgekondigd en coördineert gouverneur André Denys samen met burgemeester Dirk De Maeseneer de hulpverlening. Drie bejaarden verkeren nog in levensgevaar. Van de negen doden overleed één persoon op weg naar het ziekenhuis. Dertig gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen in het Gentse gebracht. Vijftig andere bewoners werden eerst naar een sporthal overgebracht en werden daarna naar een ander rusthuis of naar familie overgebracht. Er raakten ook twee ambulanciers en twee brandweermannen gewond.

Toen de brandweer iets na 20 uur ter plaatse kwam sloegen de vlammen uit de ramen. De brand ontstond op de tweede verdieping door een geïmplodeerde TV, waarna het vuur zich razendsnel verspreidde. Door een brandende matras ontstond een hevige rookontwikkeling die zich in de gangen verspreidde. De hulpdiensten evacueerden met man en macht de bejaarden uit het rusthuis. Ook buurtbewoners hielpen mee met de evacuatie. De brandweer van Gent en Melle krijgen hulp van omliggende korpsen.

Het rusthuis is een moderne instelling waar een 90-tal bejaarden verblijven. Een deel is zwaar hulpbehoevend en er verblijven ook dementerende bejaarden. De nieuwe gebouwen werden begin 1998 in gebruik genomen en werden vorig jaar nog gerenoveerd. Ze bieden huisvesting en zorg aan 92 bewoners. Die verblijven in drie afdelingen. De Zwaanhoek biedt specifieke opvang voor dementerende bewoners. De Varens en Ter Linden dragen zorg voor fysisch hulpbehoevende bejaarden. De voorziening is erkend voor 59 RVT bedden en 33 ROB (rustoord) bedden. Verder is er ook nog het dagverzorgingscentrum De Bueren, die een erkenning heeft van vijftien gebruikers. Link: http://www.wzckanunniktriest.be Er is een crisisnummer: 09 210 59 90.

Naar aanleiding van de brand in het RVT Kannunik Triest opent de gemeente Melle vanaf 10 uur een rouwregister in het Gemeentehuis. Om 12 uur tekenen minister van Binnenlandse Zaken A. Turtelboom, gouverneur André Denys, burgemeester Dirk De Maeseneer het rouwregister.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here