Kleuters met muilkorf ?

Peuters en kleuters zijn nu helemaal van hun melk. Binnenkort zullen ze hun mond moeten houden of misschien wel gemuilkorfd worden. Peuters in kinderdagverblijven of scholen maken immers soms zoveel lawaai dat ze de geluidsnormen van de Europese Commissie overschrijden. Dat zegt Europees Commissaris Spidla. Het lawaai mag de 87 decibel niet overschrijden.

Vanaf volgend jaar gelden nieuwe geluidsnormen binnen de Europese Unie. Om de oren van de juffen en meesters te beschermen tegen al dat geschreeuw zullen de scholen in de toekomst maatregelen moeten treffen als de peuters teveel kabaal maken.

Moeten het nu net de speelse, enthousiaste, expressieve kleutertjes zijn die geviseerd worden? Dat overgedreven geluid stress veroorzaakt is overbekend. Mensen in depressie getuigen dat ze geen geluid meer kunnen verdragen.

Er zijn echter tientallen andere geluidsbronnen die zouden kunnen aangepakt worden. Vorig jaar was er in het Gentse een gepensioneerd koppel dat naast een kleuterschool woonde en bij het gerecht klacht neerlegde tegen de school owv. té veel lawaai tijdens de speeltijd… Met deze nieuwe geluidsnormen in handen zullen we binnenkort nog meer zulke processen krijgen tegen 'overdreven kindervreugde'.

Er lopen al zoveel gefrustreerde, zwijgende en weinig speelse, vrolijke volwassenen rond. Allemaal mensen die van jongsaf geleerd hebben hun mond te houden. Het zal er dus niet op verbeteren. Ex-pressie is nochtans de beste remedie tegen De-pressie.

Bob Vansant, psychotherapeut

Meer info : www.netwerkdepressievlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER