Mussenteldag valt letterlijk en figuurlijk in het water

De Nationale Mussenteldag 2005, die Vogelbescherming Vlaanderen gisteren had georganiseerd, is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Het was een koude, donkere en zeer natte dag en maar weinig mussen hebben van zich laten horen. De meeste vogels hadden bovendien hun veilige schuilplaats opgezocht en waren zo goed als onvindbaar. Bovendien was het voor de tellers evenmin aangenaam om in zo'n hondenweer op zoek te gaan naar Passer domesticus. Toch laten de initiatiefnemers van Vogelbescherming Vlaanderen de moed niet zakken, want 16 april was immers een symbolische teldag.

Huismussen kunnen nog geteld worden tot eind mei. Als het dus terug wat meer 'lente' wordt, kan een nieuwe poging worden ondernomen om mussen in kaart te brengen.

Veel gegevens over tsjilpende mussen zijn er dus niet binnen gekomen, althans niet via de website van Vogelbescherming Vlaanderen. In totaal stuurden 213 mussentellers hun resultaten digitaal door (geregistreerd tot middernacht, vermoedelijk sturen heel wat tellers hun gegevens alsnog door). De organisatoren verwachten ook nog heel wat gegevens via de post, want de leden van Vogelbescherming konden hun gegevens ook kwijt op een gedrukt formulier dat verschenen is in het driemaandelijkse tijdschrift 'Mens & Vogel'.

Naast het slechte weer was nog een andere factor verantwoordelijk voor het magere succes van deze mussenteldag. De media hebben – in vergelijking met vorig jaar – er minder aandacht besteed. Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat de berichtgeving rond het vinkendecreet van de afgelopen week er voor iets tussen zit… Aldus Vogelbescherming Vlaanderen

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER