Ernst niet ernstig genomen

Al een hele week moeten we in de pers gezondheidsbulletins lezen over de toestand van Ernst Von Hannover, de gemaal van prinses Caroline van Monaco. Nergens wordt er melding gemaakt van het feit dat een ontsteking van de alvleesklier (pancreas), waarvoor de prins op intensive care is opgenomen, te maken heeft met overvloedig alcoholmisbruik.

Het zou drinkers nochtans kunnen helpen om dit te weten.Tegen deze aandoening is niets te beginnen,tenzij volledig stoppen met drinken. Zoniet kan het dodelijk zijn bij een volgend glas. Van de prins is trouwens ook geweten dat hij onder invloed vaak agressieve uitvallen heeft en fotografen bv. in elkaar timmert.

Gek toch dat we mensen die bijvoorbeeld nu nog durven roken, maatschappelijk met de vinger wijzen, maar wie zich lazarus drinkt nog steeds in bescherming nemen. En, niet alleen prinsen…

Voetballers en sporttrainers poseren steeds gewillig voor een reclamepaneel op televisie; waar een biermerk wordt 'gelinkt' aan sportieve topprestaties. Terwijl het eerste klassevoetbal niet 'de profliga' of de 'eerste divisie' maar de 'Jupiler League' genoemd wordt. Mannen zullen waarschijnlijk weten waarom ?!

Zou het geen tijd worden dat we hierover ook eens een 'ernstig' maatschappelijk debat voeren ? Bijvoorbeeld -naar analogie met de sigaretten –reclame voor alcoholische dranken verbieden ? En zeker niet koppelen aan sportiviteit ! Onze jongeren drinken alsmaar meer. Misschien wel in de hoop sportief te worden voor de televisie ? Meer dan 800.000 Belgen staan bekend als alcoholist. De verborgen en gemaskeerde alcoholisten zullen allicht meervoudig in aantal zijn…

Alcohol is verantwoordelijk voor zovele dure gezondheidsproblemen maag, darm, pancreas, lever, nieren..) en brengt zovele onnodige gezondheidskosten met zich mee, om nog maar te zwijgen over de relationele en sociale aspecten van het misbruik. Agressiviteit, seksueel misbruik en zelfmoord worden er door aangezwengeld. En zwijgen doen we met z'n allen !

Het alcoholprobleem is echter maar het symptoom. Overmatig drinken verbergt andere emotionele, sociale en relationele problemen. Er mag dan wel gezegd worden dat vrouwen meer openlijk depressief zijn dan mannen… Mannen weten dat ze hun depressies en verdriet trachten te verdrinken. In feite zijn ze er even erg aan toe. Zo niet, nog erger. Laat ons dit probleem opengooien en niet langer verzwijgen. Alcohol is trouwens bittere ernst !

Psycho-actua – Bob Vansant, psychotherapeut
psychotherapeut

LAAT EEN REACTIE ACHTER