Opgepast met zomerliefjes: Condoom volstaat niet tegen syfilis

De afgelopen maanden verhoogde het aantal syfilisgevallen opmerkelijk. Syfilis is een ziekte met ernstige gevolgen. Deze stijging wijst op meer onveilig vrijgedrag, wat een zorgwekkende evolutie is. Door onveilig te vrijen verhoogt ook het risico op besmetting met hiv. Vrouwen en mannen met wisselende contacten kunnen dus best veilig vrijen én zich regelmatig laten testen. Symptomen: Enkele weken na de besmetting ontstaat op de geïnfecteerde plaats (geslachtsorganen, aars of mond) een (pijnloze) zweer. De zweer verdwijnt na enkele weken, zelfs zonder behandeling.

Vervolgens kan een uitslag met rode vlekjes optreden, meestal ook op de voetzolen en handpalmen. Ook deze fase van de ziekte verdwijnt na verloop van tijd spontaan.

Bij niet-behandeling blijft de infectie echter in je lichaam en kan uiteindelijk ernstige schade aan verschillende organen, hart en hersenen ontstaan, met neurologische problemen tot gevolg.

Behandeling

Syfilis kan in ieder stadium worden behandeld door inspuitingen met peniciline. Bij tijdige ontdekking en behandeling (binnen de 2 jaar) kan men volledig genezen.

Ongeveer 20% van de onbehandelde syfilispatiënten sterft. Bovendien loopt men meer risico om besmet te raken met hiv. Door de aanwezigheid van een soa zoals syfilis in het lichaam, kan hiv makkelijker in het lichaam komen en blijven (de open zweer is een makkelijke ingangspoort en het afweersysteem is verzwakt door de soa).

Condoom is niet voldoende.

De recente toename van syfilis wijst op een toegenomen onveilig vrijgedrag. Het consequent en juist gebruik van condooms en glijmiddel op waterbasis verminderen de kans op besmetting. Een volledige bescherming tegen syfilis biedt het condoom echter niet. De zweer kan namelijk ook op een plaats zitten die niet door het condoom wordt bedekt (vb. teelbal, tepel, mond). Voor hiv is het condoom wel de ideale bescherming.

Daarom is het voor mannen en vrouwen met wisselende contacten belangrijk om naast het veilig vrijen ook jaarlijks een onderzoek te laten doen op soa.Zo kan men eventuele infecties tijdig opmerken en behandelen. Voor zo'n onderzoek kan men terecht bij de huisarts. Indien de huisarts syfilis (of een andere soa) vaststelt, zal deze vragen om de sekspartner(s) in te lichten en aan te sporen tot behandeling om de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen.

Meer artikels over gezondheid, preventie en hulpverlening vind je op http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here