Blauwtong doorkruist Offerfeest

Elk jaar worden voor het Offerfeest van de moslimgemeenschap veel schapen en zelfs runderen in ons land ingevoerd vanuit Nederland en Duitsland. Door de uitbraak van nieuwe types van het blauwtongvirus in Nederland en Duitsland is er echter een verhoogde waakzaamheid van kracht bij uitvoer van herkauwers uit onder andere deze landen. Dit heeft gevolgen voor de voorwaarden tot invoer van dieren in België met het oog op het komende Offerfeest.

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die werden getroffen ter bestrijding van bluetongue (zie www.favv.be) wenst het FAVV te herinneren aan de voorwaarden die bij deze invoer van toepassing zijn:

Het dier mag niet afkomstig zijn uit een gebied van 50 km rond de haarden
De enige toegelaten bestemming is uitsluitend en rechtstreeks een slachthuis dat op de lijst staat en mag NOOIT een tijdelijke slachtplaats zijn
Slachting dient te gebeuren binnen de 24 uur na aankomst
Voorafmelding door de Nederlandse / Duitse overheid aan de Belgische overheid ten laatste 48 uur voor het vertrek.

Vaststelling van de aanwezigheid van een ingevoerd dier uit een gereglementeerde zone op een andere plaats dan een erkend slachthuis leidt onmiddellijk tot inbeslagname en euthanasie van ALLE op die plaats aanwezige dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER