Elke zelfmoord kost de samenleving 6.445 Euro

Zelfmoordpreventie dringende (economische) noodzaak ! Het mag dan al langer een gigantisch menselijk en sociaal-emotioneel probleem zijn… maar nu beginnen we ook overal de economische rekening te maken van het toenemende aantal depressies en zelfmoorden. Voorkomen wordt dus goedkoper dan 'genezen'…

Het vakblad 'De Huisarts' zegt dat elke zelfmoordpoging de samenleving en de betrokkenen 6.445 Euro (260.000 Bf) kost !

Uitgaande van de kosten van opnames bij spoedgevallen en intensive care,psychiatrische opvang enz.zou dit de financiële realiteit zijn. We spreken dan nog niet van ziekteverlof en onrechtstreekse kosten aan werkgever. Die zouden gemiddeld 4.000 Euro (165.000 Bf) aan de werkgever bedragen.

Als we weten dat er in België 7 zelfmoorden per dag plaatsvinden en dat het aantal zelfmoordpogingen het 15-voudige (105 pogingen,elke 30 minuten één) bedraagt, rekenen we ruwweg uit dat er alleen al bij zelfmoordpogingen een dagelijkse kost (!) van 676.725 Euro (27,2 miljoen Bf)gemoeid is.Jaarlijks gaat het dus om 9.855 miljoen Euro ! We spreken hier nog niet van de kosten die depressies in het algemeen de samenleving dagelijks aangerekend worden.

Het economische verlies door depressies zou ook hier 1 miljard Euro per jaar bedragen en depressieve werknemers zijn het langst -ruim 40 dagen/jaar- afwezig op het werk.

Bij elke zelfmoord zouden 6 personen uit de onmiddellijke omgeving van de overledene blijvend psychische trauma's oplopen en vaak jarenlange professionele dure begeleiding nodig hebben.Dikwijls ook werkonbekwaam blijven.Ook deze kosten zijn niet ingerekend.

Netwerk Depressie Vlaanderen pleit dan ook dat in scholen en bedrijven meteen informatiecampagnes worden opgezet rond depressie & zelfmoord. Elke dag aarzelen en wachten is een dag té laat !

Ook in de media kunnen initiatieven ter preventie worden genomen. Er over spreken is voorkomen ! 'Delen is helen'
http://www.netwerkdepressievlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER