Datacenter zonder koelinstallatie mogelijk

Ingenieurs van Belgacom en Sun Microsystems creëerden een datacenter (schaalmodel) waarbij geen koelinstallatie vereist is: de systemen worden eenvoudig gekoeld met buitenlucht. Om zowel economische als ecologische redenen zijn Sun Microsystems, Belgacom en Cisco permanent op zoek naar energiebesparingen. Een belangrijke energieverbruiker zijn de computerruimtes (datacenters). De computersystemen in deze ruimtes produceren zeer veel warmte en worden continu gekoeld door airconditioning.

Paul Kiekens, Teamleader Telco, Sun Microsystems: "Ingenieurs van Belgacom en Sun Microsystems creëerden een datacenter schaalmodel waarbij geen koelinstallatie vereist is: de systemen worden eenvoudig gekoeld door middel van buitenlucht. (Full Free Air Cooling). De besparingen zijn enorm en kunnen oplopen tot 47% van het totale energiebudget van het data center." Deze koeltechniek wordt al enkele jaren succesvol toegepast in telefooncentrales.

Het schaalmodel gebruikt Sun servers en storage die bestand zijn tegen hogere omgevingstemperaturen en Cisco switches. Alle systemen draaien 24u/24. Temperatuur en vochtigheidsgraad worden constant bewaakt. De test toont aan dat dit 'Full Free Air Cooling' concept probleemloos kan worden toegepast in het Belgische klimaat en in het grootste deel van Europa.

Meer toelichting rond de test en het concept:
http://wikis.sun.com/display/freeaircooling/Free+Air+Cooling+Proof+of+Concept
http://wikis.sun.com/display/freeaircooling/FAQ

LAAT EEN REACTIE ACHTER