Zwangere tienermeisjes doelloos in het leven

Tienermeisjes die zwanger zijn geraakt, hebben vaak geen grip op hun eigen (seks)leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso groep bij tien deskundigen en 36 tieners die zwanger zijn geweest. Er werd gepeild naar de achtergronden van zowel bewuste als ongeplande tienerzwangerschappen en de motivatie van de meisjes om voor het moederschap te kiezen.

Opgedrongen.

Opvallend is dat de meisjes vaak geen controle over hun eigen (seks)leven en dat ze seks op zich niet belangrijk vinden. Het is iets wat ze zich hebben laten opdringen door jongens. Ze doen het om de relatie goed te houden of omdat het onder vriendinnen belangrijk is om 'het' gedaan te hebben.

De meisjes weten hun zwangerschap aan het verlangen naar een kind, het onzorgvuldige gebruik van anticonceptie en, in sommige gevallen, gewoon domme pech.

De onderzoekers concluderen dat veel van de jonge vrouwen in het onderzoek geen ambitie hebben of amper weten wat ze later willen doen. Deze meisjes zijn meestal afkomstig uit een problematisch of gebroken gezin. Een zwangerschap geeft ze weer zin in het leven: het kind wordt het doel en vervult een emotionele behoefte.

Traditioneel.

Seksuele voorlichting hebben de tieners thuis en op school nauwelijks gehad en blijft meestal beperkt tot het hebben van veilige seks.

De gevoelens en sociale vaardigheden, om bijvoorbeeld met de jongen het gebruik van een condoom te bespreken of de mogelijkheid om te zeggen "ik heb nu geen zin", komen weinig aan de orde.

Het gevolg is dat veel van deze meisjes onvoldoende kennis en vaardigheden hebben die nodig zijn om controle te krijgen over hun seksleven.

Tenslotte zijn de seksuele opvattingen onder jongeren nog behoorlijk traditioneel. Het meisje cijfert weg en maakt zich ondergeschikt aan de jongen. Meestal heeft ze seks om andere redenen dan plezier en genot.

Het initiatief voor seks ligt, zeker als er sprake is van seks zonder een relatie, bij de man. Hij bepaalt meestal wat er gebeurt. De meisjes nemen echter wel het heft in handen als ze zwanger raken. Dan zijn zij het die beslissen of ze moeder willen worden. De verwekker heeft weinig meer in te brengen. Het lijkt alsof de jongens de regie voeren over de seksualiteit, de meisjes over besluiten omtrent een kind.

Ism: http://www.hulporganisaties.be

Orgasme en de gezonde neveneffecten
http://www.vrijwilligersjobs.be/includeleesmeer_new.php?id=34

De berichtgeving rond antidepressiva is hoe langer hoe sterker vertekend.
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1820

Bloembollen zijn giftig
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1805

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here