Van Cauwenberge nieuwe rector UG

GENT – Paul Van Cauwenberge (55) won gisteren de rectorverkiezing van de Gentse universiteit. Na vier stemmingsrondes in het Gentse Pand behaalde Van Cauwenberge 75,88 procent van de stemmen. Twee kandidaten streden om het rectorschap: de huidige vice-rector en economist Marc De Clercq en arts Paul Van Cauwenberge.

Tot voor kort was De Clercq de grote favoriet aangezien hij de enige kandidaat was. Vorige week verscheen Van Cauwenberge plots op het toneel. Dat zorgde voor een groot aantal tegenstanders van De Clercq.

Tot en met de tweede verkiezingsronde liepen de stemmen ongeveer gelijk op. In de derde ronde behaalde Van Cauwenberge 63 procent. Daarop besloot De Clercq zich terug te trekken.

Toch moest er nog een vierde ronde komen, aangezien de kandidaat minimum twee derde van de stemmen moet behalen om te winnen. In de vierde ronde behaalde Van Cauwenberge 75,88 procent.

"Ik ben overgelukkig", zegt Van Cauwenberge. "Vier jaar geleden stelde ik mij ook kandidaat, maar toen werd ik jammer genoeg niet verkozen. Ik had gehoopt om te winnen, maar dit had ik zeker niet verwacht. Het was echt een dubbeltje op zijn kant."

De rector is de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Gentse universiteit én van het universitaire ziekenhuis van Gent. Alle leden van het Bestuur nemen samen beslissingen, maar de rector heeft de eindverantwoordelijkheid. Van Cauwenberge neemt op 1 oktober 2005 de fakkel over van André de Leenheer.

"Ik ben goed voorbereid, maar ik krijg kippenvel als ik denk aan de grote verantwoordelijkheid die ik op mijn frêle schouders neem", bekent Van Cauwenberge. "Ik wil vooral de Gentse universiteit op een Europees topniveau brengen. Niet enkel voor de wetenschappelijke richtingen, maar voor alle universitaire studierichtingen. Iedereen denkt met een wow-gevoel
aan Harvard. Met de juiste promotietechnieken wil ik hetzelfde bereiken voor de Gentse universiteit. Ik kan zeggen dat we nu al goed op weg zijn."

Het rectorschap duurt vier jaar en de rector kan één keer herkozen worden. "Ik ben niet van plan om mij binnen vier jaar opnieuw kandidaat te stellen. Ik wil de volle vier jaar genieten van mijn rectorschap en mij geen zorgen maken over herverkiezingscampagnes."

(Eigen verslaggeving) Sofie (S.C.) – Evelien (E.V.D.S.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here