...

OLV Aalst neemt nieuwste chirurgierobot in gebruik

OLV neemt nieuwste chirurgierobot in gebruik

Aalst, 11 september 2015 – Het OLV Ziekenhuis nam heel recent het nieuwste model (Xi) van de Da Vinci®-robot in gebruik. Deze chirurgierobot is uitgerust met een verfijndere endoscoop dan bij het vorige model, waardoor de chirurg een nog beter zicht heeft op de ingreep. De vier robotarmen zijn ranker en beweeglijker dan bij het vorige model, waardoor nog fijnere handelingen mogelijk zijn.

Het is ook eenvoudiger en sneller dan bij het vorige model om de chirurgische instrumenten aan te brengen en te wisselen in de robotarmen. Het toestel calibreert zichzelf voor elke ingreep.

Robotchirurgie biedt de mogelijkheid om een ingreep fijner en preciezer door te voeren dan bij een klassieke open ingreep en tegelijk bespaart men de patiënt een grote snede. De robot verkleint als het ware de bewegingen van de chirurg en corrigeert ook eventuele trillingen van zijn hand.

Het OLV Ziekenhuis is toonaangevend op het vlak van robotchirurgie. “Onze chirurgen voeren jaarlijks meer dan 300 prostaatoperaties en ongeveer 100 niersparende ingrepen uit met ondersteuning van de Da Vinci®-chirurgierobot. Robotchirurgie wordt in het OLV Ziekenhuis ook voor talrijke andere ingrepen ingeschakeld: blaaskanker, baarmoederhalskanker,… ”

Het OLV Ziekenhuis beschikt nu als enige in België in totaal over drie robotsystemen.

Sinds 2011 stelt het OLV Ziekenhuis – via ORSI, het OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute – onze expertise op dit terrein ook ter beschikking van chirurgen van over de hele wereld die zich willen bekwamen in de robotchirurgie. ORSI is dan ook het grootste robottrainingscentrum buiten de Verenigde Staten. Vorig jaar werden er meer dan 250 chirurgen opgeleid.

prostaat