Geen handdruk, een maand geen uitkering

In Nederland krijgt een islamitische man die geen handdruk wil geven aan de vrouwelijke ambtenaren van de Haagse Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) als straf, een maand geen uitkering. Volgens de advocaat van de man heeft zijn cliënt nooit moeilijkheden gehad in het verleden en zegt de raadsman, een respectvolle begroeting kan ook anders. "Mijn cliënt geeft keurig aan dat hij vrouwen niet aanraakt".

Volgens het ANP zou de werkzoekende man in eerste instantie een 10 procent minder hebben gekregen. Daarna ging er 20 procent af en een maand later werd zijn gehele uitkering ingehouden.

Plokker betwijfelt of er niks anders achter zit, want in het rapport staat dat de man maar liefst een keer per dag moet solliciteren, terwijl dat normaal gesproken maar een keer in de week is. Daarnaast wordt wel een paar keer naar het handen schudden verwezen.
De raadsman noemt de sanctie rampzalig voor zijn cliënt en zijn gezin. "Hij kan een maand geen huur betalen. Hij komt hierdoor gigantisch in de problemen". Het SZW probeert de man zijn gedrag te veranderen, maar mijn cliënt doet dit al tijden zo" aldus J. Plokker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here