Laat gemeenten vrij beslissen over koopzondagen

zeeVlaanderen wil gemeenten laten beslissen over zondagsopeningen.

Als winkels verplicht worden om tien zondagen per jaar de deuren te sluiten, dan is dat voor de winkels aan de Kust een kleine economische ramp. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil de gemeenten daarom vrij laten beslissen over het inrichten van koopzondagen. Dat liet hij verstaan in een antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Cathy Coudyser (N-VA).

Het was Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) die de kat de bel aanbond. Volgens een recent arrest van het Hof van Cassatie zouden ook winkels aan de Kust verplicht zijn om tien zondagen per jaar de deuren te sluiten. Traditioneel werd de wetgeving anders geïnterpreteerd: een individuele werknemer zou maximaal 43 zondagen per jaar mogen werken, maar door telkens ander personeel in te zetten, kon een ondernemer een winkel toch het volledige jaar openhouden.

Parlementslid Cathy Coudyser, zelf van Knokke-Heist, wilde graag weten wat de draagwijdte van dit arrest is voor de winkels aan de Kust. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts erkende het probleem. Hij denkt dat tien verplichte sluitingen op zondag de winkels aan de Kust veel economische schade kunnen berokkenen. In zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Cathy Coudyser citeert Weyts cijfers van Unizo, die aantonen dat sommige winkels aan de Kust tot 55 procent van hun wekelijkse omzet realiseren op zondag. Weyts ziet ook niet in wanneer de winkels aan zee zouden moeten sluiten. “Aan onze Kust is altijd iets te beleven”, zegt Weyts. “Je kan de Kust niet zomaar een paar zondagen sluiten.” Dat is een bewuste keuze. Het ‘Strategisch Beleidsplan voor Toerisme en Recreatie aan de Kust 2015-2020’ wil de Kust verder versterken als een bestemming voor alle seizoenen.

Weyts wil daarom dat de gemeenten de bevoegdheid krijgen om koopzondagen vrij te organiseren. In overleg met de handelaars moeten lokale besturen de vrijheid hebben om de winkels desnoods elke zondag te openen. “Zondagsopeningen zijn niet overal nodig”, zegt Weyts. “Maar waar de economische realiteit er om vraagt, moeten gemeenten flexibel kunnen zijn met de zondagsopeningen.”

De minister van Toerisme wil een snelle oplossing voor de problematiek, die evenwel federaal geregeld is. Weyts dringt daarom aan op overleg met zijn federale collega’s Peeters, bevoegd voor Werk en Economie, en Borsus, bevoegd voor Middenstand en Zelfstandigen. “Gun ondernemende mensen hun zondagsrust, maar gun ondernemingen de vrijheid om ook op zondag te openen”, besluiten Cathy Coudyser en Ben Weyts.