Dalai Lama uitgenodigd in Riemst

Vandaag, donderdag 10 maart herdenkt de wereld, samen met het Tibetaanse volk, de Tibetaanse volksopstand van 1959. Traditioneel ook de dag waarop de Dalai Lama zijn vredesverklaring de wereld in stuurt … en de dag waarop de Tibetaanse vlag wordt gehesen aan het gemeentehuis van Riemst. Meer nog : Jan Peumans nodigt Z.H. de Dalai Lama uit voor de inhuldiging van de Tibetstraat in Riemst.

Naar jaarlijkse traditie zal ook deze week de Tibetaanse vlag wapperen aan het gemeentehuis van Riemst. Een gebruik dat in Riemst in 1997 geïntroduceerd werd door burgemeester Jan Peumans : "Ik hoop dat ik met deze actie, tenminste één keer per jaar, ogen kan openen voor een volk dat leeft in onderdrukking. Elk volk heeft recht op een eigen staat.", aldus Jan Peumans

In het verleden namen bepaalde overheidsdiensten nogal eens aanstoot aan deze jaarlijkse actie. Aan een openbaar (bestuurs)gebouw mogen namelijk enkel de officiële vlaggen hangen. Uitzonderingen worden enkel toegestaan bij bezoek van een officieel staatshoofd.

"In dat geval zou ik NOOIT de kans krijgen om de vlag van Tibet uit te hangen. Tibet is een bezette staat, de Dalai Lama werd verbannen naar India. Van een 'staatshoofd' is er dus geen sprake."

Nog op initiatief van burgemeester Peumans kreeg Riemst, en meerbepaald de deelgemeente Genoelselderen, er in 1999 een 'Tibetstraat' bij. "In datzelfde jaar bracht Z.H. de Dalai Lama een bezoek aan België. Onze gemeente nodigde de Dalai Lama uit om de Tibetstraat plechtig in te huldigen. Door omstandigheden kon op die vraag helaas niet ingegaan worden."

Maar uitstel is geen afstel. Net zoals het spijtige en omstreden uitstel van het bezoek van de Dalai Lama aan België geen afstel betekent.

N.a.v. deze Belgische, diplomatische blunder nam Vlaams Minister van Buitenlands Beleid, Geert Bourgeois, het initiatief om de Nobelprijswinnaar opnieuw uit te nodigen namens de Vlaamse Regering. Hiervoor werden er al de nodige contacten gelegd met de woordvoerder van de Dalai Lama en de voorzitter van de Boeddhistische Unie van België. Het bezoek wordt gepland voor 2006.

"Die kans laat ik niet voorbij gaan. Ik zal me richten tot Minister Bourgeois, de Boeddhistische Unie en de officiële vertegenwoordiger van de Dalai Lama in België en er alles aan te doen om een bezoek aan Riemst en de inhuldiging van de Tibetstraat door de Dalai Lama alsnog mogelijk te maken." Aldus de burgervader JAN PEUMANS
Vlaams Volksvertegenwoordiger – Burgemeester en Ferry Comhair Parlementair medewerker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here