13 voetbalclubs ontvangen subsidie van Binnenlandse Zaken

voetbalstage

voetbalstage13 voetbalclubs ontvangen een subsidie van Binnenlandse Zaken en de Football+ Foundation voor hun sociaal projecten

Net zoals de voorbije jaren, maakt de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken een budget vrij om voetbalclubs te helpen hun sociale rol op te nemen. Voor dit seizoen gaat het om 60.000 euro. De projectoproep had volgende thema’s voor ogen: veiligheid in de brede zin, positief supporteren, fair play, anti-racisme en discriminatie. Dit project stimuleert de voetbalclubs uit eerste klasse (+ zij die het seizoen ervoor gezakt zijn naar tweede klasse) om hun kracht aan te wenden ten voordele van de samenleving en dat op een duurzame wijze. 13 van de 18 clubs dienden een projectvoorstel in. Een jury van deskundigen velde begin december een oordeel.

De winnende projecten hebben oog voor verschillende doelgroepen, zoals supporters, allochtonen, personen met een beperking, jeugdspelers en buurtbewoners.

Hieronder volgt een overzicht van de financieel te ondersteunen projecten:

1. Club Brugge

Club Brugge zegt “Yes to respect” en heeft extra aandacht voor haar supporters met een beperking. Blauw-zwart was trouwens de eerste club om toeschouwers welkom te heten in een rookvrij stadion. De deelprojecten “Say No to drugs”, “Say No to Homophobia” en “Say No to racism” werden al aan de supporters voorgesteld en krijgen de volgende weken een vervolg.
SFCB on Wheels (supporters met een beperking) komt als één gezamenlijke stem naar buiten en wordt geconsulteerd inzake infrastructuurwerken in het stadion. Om hun comfort nog verder te verhogen zullen enkele stewards een bijscholing volgen en het label ‘aandachtsteward’ krijgen.

2. KAA Gent

In Gent staat een gedegen en duurzame samenwerking tussen KAA Gent, de stad Gent, het OCMW Gent en de vzw “Gent stad in werking” op poten onder de noemer “Voetbal in de stad”. Na de ingebruikname van de Ghelamco Arena en de daarmee gepaard gaande stijging van het aantal toeschouwers startte Voetbal in de stad opnieuw met succesvolle projecten zoals de opleiding busbegeleiders en het project “Keep the stadium clean” rond de preventie van druggebruik in het stadion.

3. Racing Genk

Racing Genk organiseert trainingen en competities voor bejaarden, maatschappelijk achtergestelde jongeren en supporters die zich verenigen. Zij zijn voorlopig de enige die Walking football aanbieden voor 60plussers en organiseert in dat kader alvast een derby van de lage landen.
De Welzijnscup is een samenwerking met diverse instellingen voor (probleem)jongeren en jonge asielzoekers uit Genk, Lanaken en Lummen om hun instelling te vertegenwoordigen bij onderlinge voetbalduels. Iedere speler heeft daartoe een contract getekend met de peter van het project, Anele. Daarbij belooft de speler zijn best te doen op de trainingen, zich te gedragen naar de regels van de instelling, fairplay hoog in het vaandel te dragen en gezond te leven.

4. Standard Luik

Standard Luik werkt uitstekend samen met het lokale fancoachingproject en internationaal met het European Forum for Urban Security (EFUS) en organiseert in dat kader met succes bijscholingen voor de kinderen uit de maatschappelijk achtergestelde wijk Sclessin en dat in haar stadion. Daarnaast organiseert de club voetbalsessies en tornooien met plaatselijke dak- en thuislozen.

5. Mechelse Hattrick

KV en Racing Mechelen zijn zeer begaan met de minder begoede inwoners van Mechelen. De dak- en thuislozen waaronder een paar asielzoekers trainen wekelijks maar organiseren daarnaast mede verschillende activiteiten zoals Couleur Cuisine.
Daarnaast organiseert de Mechelse Hattrick ook voetbaltrainingen voor gedetineerden onder de noemer “Jailhouse foot”. Aangezien deze twee projecten voor een deel samenhangen en spelers, supporters en begeleiders vaak worden ingezet als scheidsrechter, kok of opdiener en coach in de gevangenis, geeft dit de gedetineerden alvast een netwerk waar ze kunnen op terug vallen eenmaal ze de gevangenis kunnen verlaten.

6. KV Kortrijk

Met het project “Kortrijk aan Voetbal”, waaronder buurtsport Kortrijk, de Homeless ploeg, het G-voetbal en Kortrijk Indoor voetbal wil KV Kortijk inzetten op het sterker maken van kansengroepen, het bevorderen van maatschappelijke (re)integratie en de motivatie verhogen om te bewegen/sporten/voetballen.

7. Cercle Brugge

Cercle Brugge probeert met het project “Samen sterk” supportersonrust in de kiem te smoren. De vereniging luistert naar haar supporters en werkt aan een groot samenhorigheidsgevoel. Zo plannen zij een supportersavond, een spaghetti-avond voor de supporters en een Cercle fuif alwaar spelers en staff aanwezig zullen zijn en het woord voeren.

8. Waasland Beveren

Op vrije namiddagen is er in Beveren gestructureerde opvang nodig om kinderen en jongeren zoveel mogelijk van straat te houden. Daartoe organiseert de club zowel in Sint-Niklaas als in Beveren occasionele buurtvoetbaltoernooitjes, sportnamiddagen en speelpleinen. De Waasland-Beveren cup is dan weer een scholentornooi die in het teken staat van de meest faire ploeg.
In het project supportersbetrokkenheid dat na de fusie nog steeds werkt aan de integratie van Sint-Niklase en Beverse supporters worden supportersavonden georganiseerd en zorgt men ervoor dat de supporters op allerlei vlakken heel wat inspraak krijgen.

9. KVC Westerlo

Westel Circle betreft een samenwerking met lokale partners en omliggende clubs waarbij sport, sociale integratie, gezondheid, fairplay en educatie aan bod komen. Bij Westel&School Together worden 900 schoolkinderen uitgenodigd om kennis te maken met het thema positief supporteren en fairplay. Ook hun ouders krijgen een briefje in die zin mee. Westel35+ richt zich op zij die het sporten een beetje achter zich gelaten hebben, maar terug willen herbeginnen. Nieuwe vriendschappen ontstaan en de gezondheid gaat erop vooruit.

10 SK Lierse

In Lier staat de grootste voetbalclub van de stad bekend om haar strijd tegen armoede. De soep met voetballekes die uitgedeeld wordt in het stadion en waarbij supporters verenigen is een constante, maar Lierse wil verder gaan en roept alle inwoners op om samen te werken aan een beter, socialer en veiliger Lier door middel van sensibilisering.

11 Oud-Heverlee Leuven

Een pluim voor Oud-Heverlee Leuven dat hun sociale werking op een even hoog peil blijft doorlopen na hun degradatie naar tweede klasse. OHL zet zich in om meer vrouwen (OH-elle) en meer kinderen (kidsclub) naar het stadion te lokken en dat heeft invloed op de veiligheid in het stadion. Ook zijn zij een samenwerking met die multinational uit Leuven, Inbev, aangegaan om hun supporters te sensibiliseren inzake alcoholverbruik in en rond het stadion.

12 Sporting Lokeren

Via het tewerkstellingsproject “het Kompas” wil Sporting Lokeren eveneens de sociale vaardigheden van die werknemers verbeteren door de werknemers bij het voetbal te betrekken.
Via de G-werking, zowel voor volwassenen als kinderen, willen zij helpen bij de sportieve en sociale (re)integratie. Het orgelpunt voor personen met een beperking is de jaarlijkse sociale fuif die 250 deelnemers aantrekt.

13 KV Oostende

Een sfeergroep werd opgericht, zij heeft verschillende sfeeracties op touw gezet en de spionkop leidt in de gezangen zodat de club positief aangemoedigd wordt. Zo werd er reeds een tifo-actie en een ballonnenactie georganiseerd. Supporters zijn vragende partij voor meer sfeeracties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here