Top 10 geneesmiddelen

pillen1Top 10 geneesmiddelen

Fikse besparing mogelijk dankzij biosimilaire geneesmiddelen

Na bloeddrukverlagers nemen immunosuppressiva, dat zijn geneesmiddelen die gebruikt worden om de pijn te verlichten bij ernstige ontstekingen zoals de ziekte van Crohn of artritis, de grootste hap uit het geneesmiddelenbudget van de ziekteverzekering. Dat blijkt uit de nieuwe geneesmiddelen top 10. Op die middelen kan nochtans tot 30 miljoen euro bespaard worden. Want goedkopere biosimilaire geneesmiddelen hebben dezelfde werking, maar zijn momenteel niet beschikbaar in de apotheek.

Drie rangschikkingen rond geneesmiddelen maakte CM op: op basis van de terugbetaling door de ziekteverzekering, op basis van het aantal dagdosissen en op basis van het aantal patiënten. Het ziekenfonds gebruikte daarvoor de gegevens van haar leden uit 2013 en rekende die om naar de volledige bevolking.

Bloeddrukverlagers op één

Bloeddrukverlagers blijken ook in 2013 de absolute nummer één. De ziekteverzekering betaalde 330 miljoen euro terug en er werden gemiddeld 1,4 miljard dagdosissen gebruikt. Wat het aantal patiënten betreft, staan bloeddrukverlagers met 2,7 miljoen gebruikers op de derde plaats. (tabellen 1, 2 en 3 in bijlage).

Cijfers van de Oeso tonen een vergelijkbaar gebruik van bloeddrukverlagers in onze buurlanden. ‘Dat steeds meer mensen deze geneesmiddelen nemen, heeft te maken met de verouderende bevolking’, verduidelijkt CM-voorzitter Marc Justaert. ‘Ook een betere screening speelt ongetwijfeld een rol. Bloeddrukmedicatie werkt vooral preventief. Daarom zetten we meer en meer in op therapietrouw. Patiënten merken immers niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben en de gevolgen ervan komen pas later, soms jaren later, tot uiting.’

Dure immunosuppressiva

De rangschikkingen op basis van het aantal dagdosissen en patiënten bleven de voorbije vijf jaar nagenoeg stabiel (grafiek 2 en 3). Maar de top 10 op basis van de terugbetaling door de ziekteverzekering veranderde wel in belangrijke mate (grafiek 1).

De geneesmiddelen uit deze top 10 kostten in 2013 de ziekteverzekering 1,8 miljard euro. Dat is 63 procent van alle terugbetalingen van geneesmiddelen die in de apotheek worden verkocht. Middelen tegen diabetes en bloedverdunners schoven op in de rangschikking. En, opvallend, de immunosuppressiva (chemische en biologische varianten) staan na de bloeddrukverlagers op de tweede plaats. De biologische immunosuppressiva kostten 221 miljoen euro aan de ziekteverzekering, terwijl slechts 20.428 patiënten ze gebruikten.

Jaarlijks tot 30 miljoen besparen

Op biologische immunosuppressiva kan de ziekteverzekering volgens schattingen van CM tot 30 miljoen euro per jaar besparen. Deze geneesmiddelen worden sinds 2002 terugbetaald. Aanvankelijk gebeurde dat enkel voor bepaalde aandoeningen waarvoor ze een duidelijke, bewezen werking hebben. Ze zijn bijvoorbeeld efficiënt om de pijn te verlichten bij ernstige ontstekingen zoals de ziekte van Crohn of artritis. Daarom werd destijds een hoge prijs aanvaard.

Sindsdien worden biologische immunosuppressiva terugbetaald voor steeds meer aandoeningen, ook al is hun effect niet altijd even duidelijk. Logischerwijze zou de prijs van die middelen dan moeten dalen. Bovendien hebben nieuwe types van deze geneesmiddelen, de zogenaamde biosimilaire geneesmiddelen, dezelfde werking, maar ze zijn veel goedkoper.

‘Volgens de Oeso bedraagt de ambulante geneesmiddelenconsumptie in België 550 euro per jaar per persoon. In geen enkel Oeso-land ligt dat bedrag hoger, structurele maatregelen dringen zich op’, legt Marc Justaert uit. ‘Minister De Block vraagt nu al aan artsen om enkel de goedkoopste variant van geneesmiddelen voor te schrijven. De hoge prijs van biologische immunosuppressiva aanvaarden, was in 2002 een kwestie van solidariteit met enkele mensen die aan ernstige aandoeningen lijden. Vandaag, in deze budgettair moeilijke tijden, is er de alternatieve piste van de biosimilaire geneesmiddelen.’

Biosimilaire geneesmiddelen zijn in de ziekenhuizen al meerdere jaren terugbetaald. We stellen echter vast dat ze, in vergelijking met hun originele biologische equivalent, bijna niet gebruikt worden. Daarom vraagt CM regelgeving die artsen aanspoort om voorschriften uit te schrijven voor biosimilaire geneesmiddelen van zodra ze voor de samenleving beschikbaar zijn.

Bijlage: tabellen en grafieken

Lexicon

· Immunosuppressiva
Immunosuppressiva worden toegediend om het immuunstelsel uit te schakelen en zo te vermijden dat een orgaan wordt afgestoten bij een transplantatie. Verder worden ze gebruikt om auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis te bestrijden. Er bestaan twee types: de biologische variant die door levende cellen via een cultuur wordt bereidt en de chemische variant die via een klassieke chemische synthese wordt gemaakt.

· Biosimilaire geneesmiddelen
Biosimilaire geneesmiddelen zijn kopieën van biologische geneesmiddelen waarvan het patent vervallen is. Dat valt te vergelijken met generische geneesmiddelen, maar bij biosimilaire geneesmiddelen zijn de actieve bestanddelen geen exacte kopie van het originele middel. De biologische procedés om deze kopieën te produceren, kunnen immers verschillen van het origineel. Het resultaat is dus gelijkaardig of similair. Voor biosimilaire geneesmiddelen op de markt komen, moeten ze klinische testen ondergaan. Generieken moeten zulke testen niet doorstaan.

· Bloeddrukverlagers of antihypertensiva
Arteriële hypertensie is een te hoge bloeddruk in de slagaders die chronisch of acuut kan zijn. Als die niet onder controle is, kan dit leiden tot complicaties aan het hart en de nieren en tot neurologische complicaties. Om dit te voorkomen, worden bloeddrukverlagers gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here