Ballet Vlaanderen brengt Don Quichot

donDon Quichot blijft een onbetwist hoogtepunt uit de balletgeschiedenis en staat steevast op het repertoire van de grote, internationale huizen. De sterke staaltjes virtuositeit, levenslust en de spectaculaire, acrobatische choreografieën hebben 145 jaar na de creatie door Marius Petipa nog niets van hun kracht en glans verloren.

Ballet Vlaanderen brengt Don Quichot in een nieuwe choreografische versie van Alexey Fadeechef, voormalig artistiek directeur van het Bolsjoi ballet. Het wordt een klassiek familieballet in de beste traditie. Het gezaghebbende Dancing Times schreef over deze productie: ‘Een virtuoos feest vol non-stop dans dat het familiepubliek zal entertainen, maar ook de balletkenners zal bekoren’.

De mooie Kitri en de barbier Basilio zijn dolverliefd op mekaar. Kitri is echter beloofd aan de rijke edelman Gamache. Gelukkig kruist de dolende ridder Don Quichot en zijn knecht Sanzo Pancha hun pad. Het begin van een komisch avontuur voor jong en oud.

De première van Don Quichot had plaats op 26 december 1869 en kende een enorm succes. Er was actie van het begin tot het einde, er waren duidelijk afgelijnde personages en goed aan elkaar aangesloten scènes. De choreografie was vol kleur en kracht. En – niet onbelangrijk – er was ook humor, voortvloeiend uit de misverstanden tussen de hoofdpersonages. Sindsdien is het ballet Don Quichot een meesterwerk met een perfecte mix van vurige en virtuoze scènes, stijlvolle en sublieme klassieke gedeelten en spectaculaire pas de deux.

Het Symfonieorkest Vlaanderen zorgt voor de live begeleiding onder leiding van dé ballet maestro bij uitstek: Benjamin Pope.
Download de persmap hier.

Premiere Antwerpen op 25 januari
Premiere Gent op 7 februari

Praktisch
Don Quichot
Naar de roman Don Quichot, man van La Mancha van Cervantes
Ballet in vijf bedrijven
Nieuwe productie voor Ballet Vlaanderen
Coproductie met Teatr Wielki Opera Narodowa, Polen
Creatie Bolsjoi Theater, Moskou, 1869

Muziek Ludwig Minkus
Choreografie Alexey Fadeechev, gebaseerd op de choreografie van Marius Petipa/Alexandr Gorski
Assistenten choreograaf Tatiana Rastorgueva, Ekaterina Shavliashvili
Kostuums en decor Thomas Mika
Belichting Jordan Tuinman
Muzikale leiding Benjamin Pope

Symfonieorkest Vlaanderen

STADSSCHOUWBURG ANTWERPEN

zo 25*, di 27, wo 28, do 29, vr 30, za 31 jan, zo 1* feb 19:30u/15:00 u*

OPERA GENT

za 7, wo 11*, do 12, vr 13, za 14, zo 15* feb 19:30u/15:00 u*

Tickets: €18-65 | operaballet.be | 070/22.02.02

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here