Aanzienlijke loonkostenvermindering voor Volvo Cars Gent

auto

autoAanzienlijke loonkostenvermindering voor Volvo Cars Gent

Volvo Cars Gent krijgt de komende 4 jaar een loonkostenvermindering van in totaal 22,6 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Economie en Werk Kris Peeters op een vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel in de commissie Bedrijfsleven.

Volvo Cars Gent zal in 2015 en 2016 telkens een loonkostenverlaging van 4,1 miljoen euro krijgen. De twee jaren nadien stijgt dat bedrag tot 7,2 miljoen euro. In totaal gaat het dus om een loonkostenvermindering van 22,6 miljoen euro in de periode 2015-2018. Daarnaast kan Volvo Cars Gent rekenen op de daling van de werkgeversbijdragen die door de federale regering wordt doorgevoerd én een aantal steunmaatregelen vanuit de Vlaamse regering.

Volvo Cars en het Chinese moederbedrijf Geely wezen reeds op de noodzaak om de (loon-)kosten 15% te doen dalen om de rentabiliteit van het bedrijf op lange termijn te kunnen waarborgen. ‘De loonkostenvermindering van 22,6 miljoen euro die de federale regering voorziet, is een belangrijke inspanning en komt tegemoet aan de vraag van Volvo. Daar mag nu ook iets tegenover staan’, aldus Veli Yüksel. ‘De productie in Gent zou minstens op peil gehouden moeten worden’.

Vorige maand raakte bekend dat de XC60, het paradepaardje van Volvo Cars Gent, ook in China wordt geproduceerd. Dat zorgde voor heel wat onrust bij de zowat 5.000 werknemers van Volvo in Gent. ‘Peeters bevestigde dat het grootste deel van de productie van de XC60 in Gent blijft en dat enkel het deel van de productie voor de Chinese markt wegvalt. Volvo Cars Gent blijft zo de hoofdfabriek van de XC60’, aldus Yüksel.

De Zweedse autobouwer heeft voorlopig enkel meegedeeld dat de Gentse vestiging de opvolger van de kleine Volvo V40 mag bouwen. Over de opvolgers van de andere Gentse modellen, de S60 en de XC60, is nog niets beslist.

‘Behalve de V40 is er nog heel wat onduidelijkheid over de modellen die in Gent geproduceerd zullen worden. Het wordt tijd dat Volvo klare wijn schenkt over de toekomst’, aldus Yüksel, die aan Peeters vraagt om snel met Volvo Cars en Geely samen te zitten over garanties voor toekomstige modellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here