Fietsen van scholieren niet in orde

fietsverlichtingMeer dan 37 % van de fietsen van scholieren niet in orde

Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie in samenwerking met lokale preventiediensten en de scholen maar liefst 19.160 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. De aanwezigheid en de goede werking van fietsverlichting, reflectoren, remmen en de fietsbel werden gecontroleerd.

Meer dan 37 % van de fietsen, 7.138 in totaal, bleek niet in orde. Van 23 %, zo’n 4.411 fietsen, ontbrak de verlichting of was ze defect.

Controles in het kader van ‘Veilig Fietsen begint met een veilige fiets’
Deze preventieve controles passen in de jaarlijkse campagne ‘Veilig Fietsen begint met een veilige fiets’, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en provinciegouverneur Carl Decaluwé. De campagne ging begin oktober van start en wil vooral jongeren aanzetten om veilig te fietsen. Met een reglementaire fiets rijden en de verkeersregels volgen is de boodschap.

Bijna alle politiezones en/of gemeentelijke preventiediensten namen deel aan de preventieve controles. Daarbij werd gewerkt met een ‘fietscontrolekaart’. Daarop staan de belangrijkste verkeersregels voor fietsers en enkele tips, onder andere over fietsverlichting. Er werd ook een checklist met de vereisten voor een reglementaire fiets opgenomen.

Nog controles tot eind februari
Naar jaarlijkse gewoonte wordt de preventieve fase (1 oktober – 15 november) met fietscontroles op school gevolgd door een repressief luik tot eind februari 2015 met controles door de politiediensten op de openbare weg. Deze controles zullen gepaard gaan met geldboetes (55 euro voor een niet-werkende verlichting) of met verkeersklassen voor jongeren onder de 16.

Vergelijking met vorige jaren
Het totaal aantal fietsen dat dit jaar gecontroleerd werd, steeg met 22 % ten opzichte van de vorig jaar. Toen werden 15.700 fietsen nagezien en bleek 35 % niet in orde. Ook op het vlak van fietsverlichting is er geen verbetering merkbaar.

Een goed werkende fietsverlichting is van levensbelang
Hoewel de verlichting van fietsers vooral in de donkere wintermaanden van levensbelang is, hechten veel jongeren en hun ouders hieraan te weinig aandacht. In de loop van de jaren verdween de dynamo en deed de moderne verlichting op batterijen zijn intrede. Toch rijden veel jonge fietsers ’s avonds nog altijd ‘onzichtbaar’ op de openbare weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here