Het Jaar van Marc Coucke

coucke1Het Jaar van Marc Coucke

Als er één man in 2014 de actualiteit heeft gedomineerd, is het Marc Coucke wel. De opmars van zijn weirelploegske KV Oostende, zijn intrede bij de Franse topclub Lille én de overname van Omega Pharma door de Amerikaanse farmareus Perrigo. Het maakte van Coucke in één klap een heuse euromiljardair, die de voorbije weken plots werd bedolven onder de kritiek, omdat hij op de overname geen cent belastingen diende te betalen. In ‘Het Jaar van’ blikt Coucke terug op het meest bewogen jaar uit zijn leven en neemt hij geen blad voor de mond.

In ‘Het Jaar van’ keert Coucke terug naar the early days, naar de apotheek van zijn vader in de Gentse Kortrijksepoortstraat, waar Coucke als kind van 9 jaar zijn tekeningen verkoopt aan de klanten. Op zijn 11de koopt hij zijn eerste staatsobligatie. Op school was hij nochtans geen hoogvlieger. “Ik zat in een ongelooflijk straffe klas, ik ben er 13de op de 17 geëindigd.”

Tijdens zijn militaire dienstplicht in Bredene leert hij Yvan Vindevogel kennen. Het duo gaat later flessen shampoo verkopen, van deur tot deur en legt zo de basis voor Omega Pharma. “De eerste keer dat je op een dag 10 bidons verkoopt, daar moet je van genieten. Tien minuten denk je: ‘Wat moeten we nu doen om er 12 te verkopen’. Overdag waren we scoutsjongens die aan ruiltochten deden, maar ’s avonds probeerden we toch wel om al manager te zijn”.

Enkele jaren later, in 1998, maakt Coucke zijn debuut op televisie, in een … Telefacts-reportage. Het zijn unieke beelden van de man die in minder dan een decennium zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle ondernemers in de Belgische geschiedenis. “Tot het jaar 2000, we waren toen al 13 jaar bezig, hadden we nog geen enkele pil verkocht in het buitenland. Ik durfde niet. Vier maanden later hebben we onze eerste grote overname gedaan in Frankrijk en waren we niet meer te stoppen”.

‘Het Jaar van’ vergezelt Coucke naar Lille, voor de Europese bekerwedstrijd tegen Wolfsburg en Kevin De Bruyne. Het wordt een roemloze afgang voor de Franse topclub, maar het belet Coucke en de zijnen niet om na de wedstrijd een spetterend Vlaams feestje op te zetten in de catacomben van het stadion. Marc Coucke op zijn best én op zijn scherpst, in ‘Het Jaar van’, op dinsdag 16 december 2014 om 21u45 bij VTM.

‘Het Jaar van’ is een 4-delige reportagereeks van Het Nieuwshuis. Volgende week de vierde en laatste aflevering, met een portret van de draaischijf van de Rode Duivels, Kevin De Bruyne.

Het Jaar van Marc Coucke in Telefacts dinsdag 16 december 2014 om 21.45

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here