Borstkanker, stijging in Vlaanderen blijft zorgwekkend

aa borstenBorstkanker, stijging in Vlaanderen blijft zorgwekkend.

Ook in 2012 is het aantal gevallen van borstkanker gestegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die zopas uit het Kankerregister werden gepubliceerd. Met een stijging van 0,4% t.o.v. 2011 is het een relatief beperkte toename maar met 10.531 gevallen blijft borstkanker veruit de meest voorkomende vorm van kanker in ons land, zowel in absolute cijfers als bij vrouwen.

“Vooral de stijging in Vlaanderen blijft zorgwekkend. Waar we in 1999 in totaal 4.665 gevallen van borstkanker hadden, is dit intussen opgelopen tot 6.094 in 2012. Deze stijging van 30,6 % is veel groter in Vlaanderen dan in de andere delen van het land en wijst op de toenemende problematiek van de ziekte,” aldus Heidi Vansevenant, voorzitster van de borstkankerorganisatie Think-Pink. Hoewel betere behandelingstechnieken de overlevingskansen na 5 jaar doen toenemen, sterven nog elke dag gemiddeld 7 vrouwen aan borstkanker in ons land. Uit cijfers van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) blijkt trouwens dat er nergens ter wereld meer borstkanker wordt vastgesteld.

Think-Pink start vandaag met een nieuwe campagne om extra middelen in te zamelen voor het SMART Fonds waarmee wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker in België wordt gefinancierd.

In de borstkliniek van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk is onlangs een eerste revolutionair wetenschappelijk onderzoek van start gegaan. Het gaat over een nieuwe screeningsmethode op basis van een ademtest. “De komende twee jaar zijn we op zoek naar minstens 1 miljoen euro om extra centen in innovatief onderzoek in België te stoppen. De stijgende cijfers rond borstkanker zijn te zorgwekkend en juist daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe initiatieven. Het SMART Fonds wil zich op een snelle en gerichte manier inzetten op methodes die borstkanker ontdekken en genezen. Elke gift is welkom en is fiscaal aftrekbaar. We hopen dat deze eindejaarperiode nog meer mensen motiveert om hun steentje bij te dragen”.

Meer informatie:
www.smartfonds.be
www.kankerregister.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here