Werkwilligen tegenhouden bij staking pikken we niet

stakingUNIZO n.a.v. algemene staking: “Werkwilligen tegenhouden bij staking of bedrijven hinderen pikken we niet”

“Staken is een recht en dat moet blijven. Maar werkwilligen tegenhouden of intimideren, de toegang tot bedrijven verhinderen of bedrijventerreinen afzetten is onaanvaardbaar en pikken we niet”, waarschuwt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt naar aanleiding van de algemene staking maandag. De ondernemersorganisatie benadrukt dat als stakers de wet overtreden, ze daar de gevolgen van moeten dragen. Ze verwijst naar de mogelijkheid om een gerechtsdeurwaarder te sturen wanneer dat nodig is. Om werkgevers te informeren over hun rechten en plichten tijdens een staking, lanceerde UNIZO de website www.unizo.be/staking. De UNIZO Ondernemerslijn is zoals gewoonlijk 24/24u per mail en telefonisch bereikbaar voor advies of vragen, maar de lijn fungeert ook als meldpunt voor eventuele ongeregeldheden: 0800/20 750 of ondernemerslijn@unizo.be.

Volgens UNIZO ligt de stakingsbereidheid bij KMO-werknemers vrij laag. Dat bleek ook de afgelopen weken tijdens de provinciale stakingsdagen. In gemiddeld slechts 3 procent van de KMO’s staakte(n) (een deel van) de medewerkers. De hinder was evenwel groot voor de KMO’s. Zo kwamen leveringen te laat, geraakten bestellingen niet bij de klant of kwamen werknemers niet of te laat op het werk door (weg)blokkades.

Overleg met werknemers

UNIZO roept werkgevers op om voorzorgen te nemen voor maandag. Zo raadt de ondernemersorganisatie aan om afspraken zo weinig mogelijk op maandag te plaatsen. Ook voor vrachtwagens, camionettes of voertuigen voor personenvervoer die moeten uitrijden, zorgen werkgevers best voor een plaats buiten het bedrijf of KMO-terrein. “Al zouden dergelijke maatregelen niet nodig moeten zijn als iedereen het stakingsrecht respecteert”, aldus UNIZO. UNIZO roept de ondernemingen op om de vele KMO-werknemers die niet staken te bedanken, bijvoorbeeld via een ontbijt of een andere traktatie. Ook spoort UNIZO werkgevers aan om met hun werknemers een goed gesprek te voeren over de maatregelen van de regering en de impact op henzelf en het eigen bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here