België staat achter Oekraine

reyndersDidier Reynders herhaalt dat Raad van Europa hervormingen van Oekraïense regering steunt.

Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders was vandaag in de Oekraïense hoofdstad Kiev in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van Europa. Hij heeft er herhaald dat België achter de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne staat. Daarvoor moet het staakt-het-vuren aan de twee kanten worden nageleefd. Dat kan alleen als het gesloten Akkoord van Minsk wordt nageleefd en als de dialoog wordt hervat.

De minister heeft ook de Belgische steun aan de nieuwe Oekraïense regering betuigd. De opstand op het Maidanplein heeft aangetoond dat de mensen een nieuw Oekraïne willen. De Oekraïense burgers hebben hun rechten en fundamentele vrijheden vastberaden verdedigd. De opdracht van de nieuwe regering bestaat erin om deze democratische wensen in de wetgeving om te zetten om de democratische instellingen en de rechtstaat te versterken. Daarvoor zijn grondwettelijke en structurele hervormingen nodig.

Dit democratiseringsproces vereist grondige veranderingen in de economie en in het beheer van het land, zoals de EU en het IMF aanraden. België steunt het ambitieuze hervormingsprogramma van de regering, vooral op het vlak van samenwerking tussen de centrale overheid en de regio’s. Maar het programma bevat ook hervormingen in justitie, openbare aanbestedingen, de gassector en de pensioenen. Voor de minister ligt de grootste uitdaging in de uitvoering van dat programma.

Voorts heeft Didier Reynders zijn gesprekspartners gegarandeerd dat de Raad van Europa Oekraïne steunt om de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten te versterken. Bijvoorbeeld via het Nationaal Actieplan voor de mensenrechten, dat op 1 januari 2015 zal worden gelanceerd. Voor minister Reynders moet voorrang worden gegeven aan de politiehervorming, het einde van straffeloosheid, de invoering van een nieuwe kieswet, de decentralisatie en de toetreding tot het Statuut van Rome over het Internationaal Strafhof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here