Resultaten Verkeersveilige Nachten van West-Vlaanderen

Resultaten Verkeersveilige Nachten van West-Vlaanderen: 4,80 % van de bestuurders rijdt onder invloed

Tussen vrijdag 28 november en maandag 26 januari wordt de traditionele BOB-campagne gehouden. Om deze campagne in te leiden wordt in de provincies Oost- en West-Vlaanderen voor de achttiende maal de ‘Verkeersveilige Nacht’ georganiseerd.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé nam dit jaar opnieuw het initiatief om, in overleg met de West-Vlaamse burgemeesters en de korpschefs van de lokale en federale politie, de ‘Verkeersveilige Nacht’ uit te breiden naar twee opeenvolgende ‘Verkeersveilige Nachten’ op vrijdag 5 en op zaterdag 6 december.

Naast het toezien op het naleven van de algemene verkeersregels werd er in het bijzonder gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en op het naleven van de reglementaire snelheid.

De gouverneur ondersteunt dit initiatief ook persoonlijk door de briefing en enkele controles in Alveringem, De Haan, Wingene, Harelbeke, Oostende, Middelkerke, Izegem, Wevelgem, en Brugge mee te volgen.

Alle 19 lokale politiezones en de federale wegpolitie namen deel aan de actie. In totaal werden meer 255 politiemensen ingezet en werden er tijdens de ‘Verkeersveilige Nachten’ ongeveer 2.000 mensuren aan terreincontroles besteed.

Resultaten Verkeersveilige Nachten van West-Vlaanderen: 4,80 % van de bestuurders rijdt onder invloed

De provinciale resultaten van de verkeersveilige nacht geven volgend beeld:

Alcoholcontroles

We sluiten de West-Vlaamse editie 2014 van de verkeersveilige nachten af met een daling van 12%, het tweede beste resultaat sinds 2010. Elf politiezones hebben gebruik gemaakt van één of meerdere samplingtoestellen. Daarnaast werkten een aantal politiezones met nieuwe alcoholtesttoestellen.

Er werden 24 rijbewijzen ingetrokken het voorbije weekend ingevolge een te hoog alcoholpercentage. Dit is bijna een halvering t.o.v. de vorige editie. Dit wijst op een daling van het gemeten alcoholpercentage.

De cijfers tonen een voorzichtige positieve trend doch sensibilistatie en de campagnes blijven meer dan een noodzaak.

res west vl

snelheidscontrole wvl

Zes politiezones hebben parallel aan hun alcoholcontroles ook een snelheidsdispositief opgesteld. Het aantal gecontroleerde voertuigen daalde licht dit jaar. Het aandeel snelheidsovertredingen haalt met 8,90% een sterk verbeterd resultaat t.o.v. de twee vorige jaren en het tweede beste sedert 2010. Het aantal vastgesteld inbreuken daalde maar liefst met meer dan 50%.

Twee snelheidsduivels dienden onmiddellijke het rijbewijs af te geven.

dugscontrole wvl

Op basis van onder meer uiterlijke tekenen is de politie het voorbije weekend in drieëntwintig gevallen overgegaan tot het afnemen van een speekseltest. Bij acht bestuurders tekende de test positief en werd overgegaan tot het afnemen van een bloedstaal. In vijf gevallen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here