Studenten hacken computersystemen op EHACKB

computers

computersStudenten hacken computersystemen op EHACKB

De studenten van het departement Design & Technologie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) ‘kraken’ op vrijdag 5 en zaterdag 6 december zo veel mogelijk computersystemen en netwerken. Ze doen dat op het event EHACKB, een initiatief dat de studenten zelf lanceerden. Met het evenement hopen ze meer inzicht te krijgen in de strategieën die een hacker gebruikt bij het aanvallen van een systeem. De boswachters worden dus voor één dag stroper.

“Bedrijfsleiders, maar ook u en ik, vinden het vanzelfsprekend dat hun netwerk, pc, tablet of smartphone beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf, maar dat is vaak absoluut niet het geval. Duizenden hackers proberen dagelijks om computersystemen te kraken”, zegt Bert Van Rillaer van EhB. “Dat gebeurt bij particulieren, maar evenzeer bij grote bedrijven. Ook KMO’s zijn dikwijls het doel van cyberaanvallen. Om de strategieën te kennen die hackers gebruiken, verplaats je je best even in de rol van zo’n hacker. We houden ons uiteraard aan de wetgeving terzake, door zelf systemen op te zetten die we gaan hacken.”

Hack, Game en Create

Op EHACKB zullen de studenten naast hacken kunnen deelnemen aan professionele game-contests. De niet-competitieve spelfanaten krijgen de kans zich te ontspannen op één van de vele spelconsoles. De organisatie voorziet daarnaast in een creatieve hoek, waar de deelnemers samen iets kunnen ‘maken in plaats van kraken’. Studenten kunnen er op een korte tijd games, nieuwe applicaties of multimediale installaties uitwerken en dit alles onder de professionele begeleiding van docenten en bedrijven.

Samen voor een veiligere toekomst

Deze tweede EHACKB wordt ondersteund door belangrijke overheidsdiensten en bedrijven binnen de wereld van internetbeveiliging: FedICT, FCCU (Federal Cyber Crime Unit), FOX-IT, Accenture, PWC en verschillende andere partners verlenen hun medewerking aan EHACKB. Ook voor het game- en create-gedeelte is er grote steun vanuit de professionele wereld. Het Duitse bedrijf Itemis stuurt ter gelegenheid van dit event zelfs een team voor een corner waarin de studenten het tegen elkaar kunnen opnemen met Lego-robotjes. Vanuit de game-wereld ondersteunen SteelSeries en BitFenix, fabrikanten van hoogwaardig gaming-materiaal, het event.

EHACKB vindt plaats op de campus Kaai van EhB. De studenten van de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica (Dig-X) en Multimedia & Communicatietechnologie (Multec) kwamen zelf met het idee om een event te organiseren waarop beveiliging van computersystemen en netwerkinfrastructuur centraal staat. Zo hebben de studenten Dig-X en Multec de handen in elkaar geslagen om een logo, een website en het nodige promomateriaal, zoals posters en flyers, uit te werken. De studenten maakten eigen badges en een betalingssysteem met RFID-kaartlezers voor het event. Enkele studenten uit de specialisatie Networks & Security zetten het netwerk dat gebruikt wordt tijdens het event ook zelf op.

“Samen voor een veiligere toekomst is het motto”, besluit Bert Van Rillaer. “Doordat jongeren, bedrijven en overheden samen de gevaren blootleggen, kunnen ze samen werken aan een veiligere toekomst. Als je de gevaren niet kunt inschatten, kun je ook onmogelijk gepaste maatregelen nemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here