Statiegeld op drankblikjes en plastic flessen niet haalbaar

cocaStatiegeld op drankblikjes en plastic flessen niet haalbaar voor kleine handelszaken. “Regeling zal marktverstorend werken”

UNIZO Retail en de beroepsorganisatie van buurtwinkels Buurtsuper.be zijn vierkant tegen een systeem van statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. De Vlaamse regering denkt eraan dat in te voeren en bestelde daartoe alvast een impactstudie. “Zeker kleine voedingswinkels en buurtsupers hebben niet altijd de ruimte om een terugname-apparaat te installeren en/of al die plastic flesjes en blikjes te stockeren. Bovendien moeten ze daar extra investeringen voor doen”, klinkt het. De ondernemersorganisaties wijzen ook op de rompslomp voor de consument. Nu kunnen die flesjes en blikjes gewoon in de PMD-zak. Door het statiegeld moet alles naar de winkel. Als blikjes niet langer in de PMD-zak terechtkomen, kunnen bovendien de bestaande selectieve inzameling en recyclage van het overige PMD-afval onder druk komen te staan, wegens niet langer rendabel, waarschuwen UNIZO en Buurtsuper.be.

“Uiteraard moeten we er alles aan doen om het zwerfvuil te verminderen en sensibiliseringsacties blijven noodzakelijk. Maar door statiegeld te heffen op drankblikjes en flessen help je het probleem niet de wereld uit, voorspellen de organisaties. Om de problematiek van zwerfvuil ten gronde aan te pakken moet de attitude van de burger wijzigen door een mix aan maatregelen onder meer bij jongeren in scholen, sensibilisering, strenger toezicht en effectieve sancties, benadrukken UNIZO en Buurtsuper.be. Ze verwijzen voorts naar het concurrentienadeel met sommige buurlanden. Een extra statiegeldsysteem kost de sector geld en zal de prijs op het winkelschap duurder maken. We leven in een klein land. Nu al rijden klanten naar Frankrijk om daar drank te kopen wegens goedkoper door lagere accijnzen. De betrokken sectoren vrezen daardoor nog een toename met omzetdalingen voor de Belgische handelaar en dus minder inkomsten voor de overheid als gevolg. Bovendien komen die Franse afvalblikjes en flesjes dan wel bij de Belgische winkeliers terecht. Ze dragen de lasten van de inzameling en sortering, maar zien de winst van de verkoop aan hun neus voorbijgaan, besluiten de organisaties. Ze vragen daarover snel overleg met de Vlaamse regering en willen structureel betrokken worden bij de impactstudie mocht die dan toch, onverhoopt, doorgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here