Eerste Nederlandse film over WOI nu beschikbaar

patriaPatria – Eerste Nederlandse film over WOI nu beschikbaar

Arthur Knaap (Timothy Flohr) is een Nederlandse-Indische jongeman die al een tijdje in Parijs woont. Zijn vader is daar immers vaste kunstcriticus voor De Telegraaf en hij heeft er een aangenaam leven opgebouwd. Wanneer in 1914 de oorlog uitbreekt, besluit Arthur dat hij iets wil terugdoen voor Frankrijk. Bovendien hunkert hij naar avontuur en dus sluit hij zich samen met zijn vriend Martinus Kriens (Gabriel van Eekelen) aan bij het Vreemdelingenlegioen. Na de training ontdekt Arthur echter al snel dat de werkelijkheid helemaal niet zo romantisch is. Terwijl de omstandigheden steeds slechter worden en zijn bataljon steeds langer in de loopgraven vast komt te zitten, blijft de kersverse soldaat brieven schrijven naar zijn ouders waarin hij vaak de ernst van de omstandigheden probeert te verdoezelen. Hun eigen thuissituatie lijkt hem immers nog meer te raken dan wat er rond hem aan het gebeuren is…

De film

Het heeft lang geduurd, maar na een Belgische tv-serie en een grootse musical, heeft nu ook Nederland een eigen werk rond de Eerste Wereldoorlog uitgebracht… en wat voor een! Patria is het eindresultaat van acht jaar voorbereiding en tomeloze inzet. Regisseur Klaas van Eijkeren (ook hoofd van Expressie Producties en docent Media, Arts en Performance aan het Kw1C) is erin geslaagd om met een budget dat een stuk lager is dan wat men in Hollywood zou inplannen een visueel verbluffende film te creëren die volledig gebaseerd is op de brieven van Arthur Knaap, een ietwat naïeve, maar aanvankelijk erg positief ingestelde jongeman die tijdens zijn beproevingen aan het front veelvuldig blijk gaf van een enorme moed en bekommernis om zijn geliefden. Dat de film samen met het boek waarin ’s mans schrijfsels zijn gebundeld wordt uitgegeven, hoeft dan ook geen verrassing te zijn. Dat het budget volledig werd verzameld via crowfunding en bijdragen van vrienden en vrijwilligers, mag dat wel zijn.

Patria werd en wordt al vertoond in een aantal Nederlandse bioscopen en komt vanaf november nu ook in België uit op dvd – een zoveelste mijlpaal in de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, dus, en een zoveelste oproep om niet te vergeten wat er toen gebeurd is. De film biedt een nieuwe invalshoek en het research dat de makers aan de dag hebben gelegd laat zich in zowat elk beeld voelen.

In dezelfde week als deze speelfilm wordt uitgebracht, komt die andere Nederlandse filmdistributeur, Splendid Film, op de proppen met de imposante documentaire 14 Diaries of the Great War. Een goed moment, dus, om niet alleen een aantal aangename uurtjes voor het televisiescherm te beleven, maar ook om nog meer te weten te komen over deze unieke en helaas ook verschrikkelijke periode uit de geschiedenis.

Wat de pers zegt…

“De cameravoering van Klaas Hoyng en Ronald van der Kolk is inventief en kan zich meten met internationale producties. Met name de slagveldscènes zijn sterk en brengen de chaos, de angst en de man-tegen-man gevechten in de loopgraven overtuigend tot leven. Ook een compliment voor de special effects en geluidsmensen, die ervoor zorgen dat de explosies van granaten en de inslagen van de kogels ook in de huiskamer impact hebben.”

Cinemagazine.nl

“Een gigantisch compliment voor de cameravoering en montage is op zijn plaats. Geen moment had ik de indruk dat de cast maar uit een paar personen en figuranten bestond. Die manco kom ik helaas maar al te vaak tegen, ook in professionele producties. Maar Klaas Hoyng (director of photography) en Ronald van der Kolk (camera) zijn vakmensen. … De (pyro)techniek staat in Patria zelfs op eenzame hoogte. In films waar het budget door de gangen klotst, kan ik me zelden aan de indruk onttrekken dat er een vuurwerkbedrijf voor de explosies werd ingehuurd en dat ‘een mannetje’ als toegift nog wat digitaal mocht knutselen op een zolderkamer. De in dit genre veelbesproken serie ‘In Vlaamse Velden’ had hier bijvoorbeeld veel last van. In Patria is het vanaf het eerste schot raak, zodanig dat bij de voorvertoning de zaal letterlijk opschrok.’

FOK.nl

‘Een opgestoken dikke vinger naar de filmindustrie die van conventies aan elkaar hangt.’

Brabants Dagblad

TECHNISCHE FICHE

Regie: Klaas van Eijkeren

Scenario: Klaas van Eijkeren, gebaseerd op de dagboeken van Arthur Knaap

Productie: Klaas van Eijkeren

Cinematografie: Klaas Hoyng

Montage: Marcus Adburgham, Klaas van Eijkeren, Mick Gooren, Niels Peetjens

Muziek: Klaas van Eijkeren

ARTISTIEKE FICHE

Ricardo Esser: Sjarrel

Timothy Flohr: Arthur Knaap

Tijd Huys: Jules

Gabriel van Eekelen: Tinus

Pascal Vugts: De Rooy

Dennis van Hout: Isaac van Ghent

Eric van Soelen: kapitein ‘t Hart

Meer info:

www.patriathefilm.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here