Een veroordeelde zal 120 euro moeten storten

advoFonds voor Tweedelijnsbijstand moet pro-Deosysteem financieren. Iedere veroordeelde zal voortaan 120 euro moeten storten in een nieuw fonds om de gratis rechtsbijstand te financieren. Dat stelt N-VA-kamerlid Sophie De Wit voor via een wetsvoorstel. Volgens het Rekenhof moet dit fonds jaarlijks 14 miljoen euro opleveren. Met dat budget kunnen de advocaten worden vergoed die prestaties leveren in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand, het vroegere ‘pro-Deosysteem’.

Kostprijs tweedelijnsbijstand verdrievoudigd

“Die kosten swingen namelijk de pan uit, zeker sinds het Salduz-arrest”, zegt Sophie De Wit. De kostprijs voor de juridische tweedelijnsbijstand is de voorbije 15 jaar verdrievoudigd, naar zo’n 80 miljoen euro per jaar. Voor de regering is het steeds moeilijker om de advocaten te betalen die onvermogenden gratis bijstaan. De situatie werd er niet beter op in 2011 met het Salduz-arrest, dat bepaalt dat een verdachte nog voor het eerste politieverhoor recht heeft op rechtsbijstand.

“Als iedereen die wordt veroordeeld door assisen of de correctionele rechtbank voortaan 120 euro stort in dit nieuwe Fonds, beschikt de staat jaarlijks over extra geld om de pro-Deoadvocaten te financieren. Het Rekenhof heeft zich al over dit voorstel gebogen en schat de opbrengst op 14 miljoen euro extra per jaar”, zegt Sophie De Wit.

Op dit ogenblik moeten veroordeelden al 150 euro betalen in een Fonds voor Hulp aan Slachtoffers. De Wit wil dit ook zou houden. “Als een veroordeelde maar weinig geld heeft, dan moeten eerst de gerechtskosten worden betaald, vervolgens de som voor het Fonds voor Hulp aan Slachtoffers en pas daarna de som voor het Fonds voor Tweedelijnsbijstand.”

Regeerakkoord

De federale regering is alvast gewonnen voor het voorstel van De Wit, want het Fonds werd op haar voorstel opgenomen in het regeerakkoord. Met de indiening van het wetsvoorstel hoopt De Wit nu dat de oprichting spoedig een feit is en dat het nieuwe Fonds voor Tweedelijnsbijstand al in 2015 zijn werk kan doen, waardoor justitie wat meer financiële ademruimte krijgt. De Wit lichtte het voorstel deze ochtend toe in de commissie justitie. Volgende week starten de algemene en artikelsgewijze bespreking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here