Stripverzamelaar verkozen tot Europees Verzamelaar van het jaar

hans matlaStripverzamelaar verkozen tot Europees Verzamelaar van het jaar

De ‘European Collector of the Year’ awards, die vandaag werden uitgereikt, zijn gewonnen door een Nederlandse en Franse verzamelaar. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Catawiki (www.catawiki.be), veilingsite voor verzamelaars. In totaal waren er 14 genomineerden uit diverse Europese landen waaronder Duitsland, Engeland en België. De stripverzameling van Hans Matla uit Nederland werd winnaar van de publieksprijs. Winnaar van de juryprijs is Philippe Samson uit Frankrijk met zijn verzameling Jean Paul Gaultier parfumflesjes. Het was de vierde keer dat de verkiezing voor Europees verzamelaar van het jaar werd gehouden. Vorig jaar was de Belgische Lisa Janssen met haar Donald Duck Verzameling één van de winnaars.

Winnaar publieksprijs
Duizenden mensen uit heel Europa brachten hun stem uit tijdens de verkiezing. Hans Matla werd glorieus winnaar van de publieksprijs. Matla staat bekend als de grootste stripverzamelaar van Nederland. Zijn verzameling bestaat uit meer dan 70.000 stripboeken en 100.000 striptijdschriften. Het meest bijzondere item uit de verzameling is het eerste Nederlandstalige stripboek: Mijnheer Prikkebeen uit 1858. Zijn verzameling is perfect geordend en gecatalogiseerd. Van 1976 tot 1998 bracht Matla de ‘Officiële katalogus der Nederlandstalige stripalbums’ op de markt. ”Het is meer dan terecht dat deze enorme en unieke verzameling door het publiek verkozen is tot winnaar,” aldus Catawiki.

Winnaar juryprijs
De jury verkoos Philippe Samson uit Parijs tot winnaar. De verzameling van Samson bestaat uit meer dan 500 unieke items van Jean Paul Gaultier, variërend van parfumflesflesjes, miniaturen tot geurkaarten. ”Omdat Samson zich specifiek heeft gericht tot het verzamelen van parfums van specifiek één merk heeft het ongelooflijk veel tijd gekost om deze vrijwel complete verzameling aan te leggen,” aldus de jury.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here