De jacht op fietsen is geopend in Gent

fietsGentse binnenstad op laag water – de jacht op fietsen geopend

Een week lang staat het waterpeil in de Gentse binnenstad een halve meter lager dan normaal. Eigenaars van panden langs de waterkant krijgen zo de kans om herstellingswerken aan hun gevel uit te voeren. Ondertussen vist waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV fietsen op die in het water terecht zijn gekomen.

Waterwegen en Zeekanaal NV organiseert de waterpeildaling in de Gentse binnenstad jaarlijks. Dit moet eigenaars van panden langs de waterkant toelaten om hun gevels te inspecteren of eventuele herstellingswerken uit te voeren aan en onder de waterlijn. Het is juist rond de waterlijn dat er regelmatig problemen optreden en normaal is deze zone niet of moeilijk bereikbaar voor herstellingen. De waterwegbeheerder maakt ondertussen van de waterpeildaling gebruik om haar eigen kaaimuren en oevers grondig te inspecteren.

Dit jaar begint de waterpeildaling vandaag, op vrijdag 14 november 2014. Waterwegen en Zeekanaal NV sluit dan de keersluizen rond Gent en laat zo het water in de binnenstad kunstmatig dalen. Morgen, op zaterdagmiddag 15 november zal het water ongeveer een halve meter gezakt zijn. Een week later, op vrijdag 21 november, is de waterpeildaling afgelopen.

Fietsvissen

Elk jaar belanden in het stadscentrum van Gent een heleboel fietsen in het water. Waterwegen en Zeekanaal NV is als waterwegbeheerder verantwoordelijk om deze zoveel mogelijk te verwijderen. Een klus die jaarlijks heel wat inspanning vraagt. Tijdens de waterpeildaling staat het water ongeveer 50 cm lager dan normaal. Daardoor is het iets gemakkelijker om de fietsen vanop een bootje uit het water te vissen. De vangst is vaak groot, zo werden vorig jaar op enkele dagen tijd honderden fietsen uit het water gevist. Vele fietsen zijn door hun verblijf onder water helaas onbruikbaar geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here