Gent – Er komen zes bomen op de Korenmarkt

gentGent – Er komen zes bomen op de Korenmarkt

Er komen zes bomen op de Korenmarkt. Het gaat om vier ‘valse christusdoornen’, een plataan en een zilverlinde. De aanplanting van de eerste bomen wordt verwacht in het voorjaar van 2016. De bomen komen er op vraag van Gentenaars en horeca-uitbaters van de Korenmarkt.

Zo komen er in de centrale terrassenzone van de Korenmarkt er vier ‘valse christusdoornen’. Die bomen zijn een variëteit zonder echte doornen. Ze hebben een lagere kruin die schaduw zal geven aan de terrassen en tegelijkertijd het zicht op de historische gevels zal vrijwaren.

De plataan komt op de hoek van de Sint-Niklaaskerk. Die plataan zal kunnen uitgroeien tot een monumentale boom.

Op de hoek van het voormalige postgebouw Post Plaza komt een zilverlinde.

Timing

De Stad zal de vier valse christusdoornen en de plataan dicht bij de Sint-Niklaaskerk aanplanten in het voorjaar van 2016. De zilverlinde voor Post Plaza volgt na de geplande verbouwingen aan dit gebouw.

Maatwerk

De opmaak van een aanplantingsplan was maatwerk. Op de Korenmarkt vinden namelijk veel activiteiten plaats. Het is een evenementenplein. Er zijn terrassen. De twee belangrijkste tramlijnen van Gent lopen over de Korenmarkt.

Daarnaast gaat er ook aandacht naar het zicht op het plein, de historische gevels en de toekomstige kunstwerken nabij de Donkersteeg en Klein Turkije.

De feestelijke opening van de Korenmarkt dateert van 2010. Het project KoBra (de heraanleg van de Korenmarkt, het Emile Braunplein, de Belfortstraat en omgeving) stak het plein in een nieuw kleedje. De haltes voor openbaar vervoer verhuisden naar de Cataloniëstraat en omgeving. De Korenmarkt werd na de KoBra-werken een echt plein, met ruimte voor terrassen en evenementen.

De bomen komen er op vraag

Hoewel er geen groen in het masterplan van KoBra ingetekend was, vroegen Gentenaars, horeca-uitbaters en de Stad Gent toch om bomen op de Korenmarkt.

De Stad Gent startte een overleg met verschillende stadsdiensten, nutsmaatschappijen, De Lijn en de plaatselijke horeca. Alle partners staan nu achter het goedkeurde aanplantingsplan.

Klimaat

Bomen zijn niet alleen een streling voor het oog. Ze brengen ook schaduw en verkoeling op hete dagen. Dit wordt nog belangrijker in de toekomst wanneer we door de klimaatsverandering hogere temperaturen zullen krijgen. De Stad Gent zet daarom in op meer groen, en daarin hebben plein- en straatbomen zeker hun belang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here