Actie ongewenst seksueel gedrag

voetenActie ongewenst seksueel gedrag. 10% van alle werknemers werd ooit het slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. Vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant lanceren daarom de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’. Deze campagne wil werknemers en werkgevers tips geven bij ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. In de provincie Oost-Vlaanderen wordt op 7 november actie gevoerd door de beide vrouwenorganisaties.

Praktisch

vrijdag 7 november 2014:

– 10u-10u15 en 12u-13u: VIP school (Verkoop, Informatieverwerking en Personenzorg), Martelaarslaan 13, 9000 Gent

– 15u-17u: UZ Gent, centrale hall K12, De Pintelaan 185, 9000 Gent

Achtergrond bij de campagne

De campagne werd gelanceerd in Brussel op 16 oktober 2014 met de studienamiddag ‘Psychosociale risico’s op het werk: geweld door derden’. Tijdens dit studiemoment brachten VIVA-SVV en zij-kant experts en ondernemingen samen die ervaring hebben in de thematiek van geweld door derden op het werk. ISW Limits informeerde de aanwezige bedrijven over de nieuwe wet rond psychosociale risico’s op het werk, die op 1 september 2014 van kracht werd. Ook gaf ze werkgevers tips om de problematiek van ongewenst gedrag door derden aan te pakken. VDAB, KBC en Thuiszorg (Socialistische Mutualiteiten) stelden hun best practices voor inzake geweld op het werk. De studienamiddag eindigde met de kick-off van de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’ van VIVA-SVV en zij-kant.

Lokale acties

Met de sensibiliseringscampagne organiseren zij-kant en VIVA-SVV lokale acties in alle Vlaamse regio’s. Op 7 november is Gent aan de beurt. De vrouwenorganisaties zullen werknemers van verscheidene bedrijven vragen waar zij de lijn trekken: bij een opmerking over hun mooie benen, de vraag naar hun telefoonnummer voor een afspraakje, of een hand op hun billen? Op een grote meetlat kunnen de werknemers aanduiden waar zij hun persoonlijke lijn trekken. VIVA-SVV en zij-kant geven werknemers tips om te reageren op deze vorm van geweld.

Website informeert

Werknemers die het slachtoffer worden van seksueel geweld op het werk, kunnen terecht op de campagnewebsite www.horenzienenpraten.be voor hulpadressen en tips. Speciaal voor de campagne werd de website uitgebreid met getuigenissen van andere werknemers. Ook kunnen bedrijven, aan de hand van enkele best practices, een ondersteunend bedrijfsklimaat ontwikkelen zodat seksueel geweld op het werk minder kans krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here