Belgische belastingontwijkingsdossiers onderzoeken

briefVan Biesen: “Alle Belgische belastingontwijkingsdossiers onderzoeken”

Kamerlid Luk Van Biesen veroordeelde vanmiddag tijdens het vragenuurtje de grootschalige belastingontwijking via Luxemburg. “De bevoegde instanties moeten inzage krijgen in alle dossiers waarbij Belgische bedrijven betrokken waren, ze onderzoeken en eventueel alsnog de belastingen heffen die verschuldigd waren. Daarnaast bewijst deze affaire de noodzaak voor een Kaaimantaks en een Europese aanpak van belastingontwijking.”

Gisterenavond bracht onder meer de Tijd een grootschalige belastingontwijking door bedrijven aan het licht die werd mogelijk gemaakt door Luxemburgse rulings. Een 26-tal Belgische bedrijven zouden betrokken zijn, waardoor ons land veel belastinginkomsten zou misgelopen hebben.

Kamerlid Luk Van Biesen: “Mijn fractie, mijn partij is hierover zwaar verontwaardigd. Als liberalen stoten deze constructies ons enorm tegen de borst. Want de kleine KMO’s, bedrijven en burgers zijn hiervan de dupe. Zij betalen torenhoge lasten, terwijl enkele multinationals de dans ontspringen.”

Niet alleen de ontduikingsconstructies op zich zijn problematisch. Ook het feit dat Luxemburg, een bevriende EU-lidstaat, ze moedwillig, verdoken en jarenlang mogelijk maakte, verwerpen de liberalen. “Dit druist volledig in tegen de Europese gedachte en basisprincipes. Dit parlement heeft in een vorige legislatuur belastingontwijking en fiscale fraude streng aangepakt en vele achterpoortjes gesloten door de aanbevelingen van de commissie Fiscale Fraude om te zetten in wetgeving. Maar wat baat dit, als een bevriende lidstaat die constructies net aanmoedigt?”, alsnog Van Biesen.

Het liberale Kamerlid vroeg premier Michel volgende drie acties te ondernemen.

“Vooreerst willen we volledige transparantie van Luxemburg over alle rulings waarbij Belgische bedrijven betrokken zijn. Zodat de instanties ze kunnen onderzoeken en eventueel nog de belastingen kunnen opleggen die in ons land verschuldigd zijn. Ten tweede vragen we een spoedige ontplooiing van de Kaaimantaks. Die taks moet die ontwijking via allerlei constructies en belastingparadijzen aanpakken door een billijke bijdrage van iedereen te vragen. Tot slot is een Europese aanpak en coördinatie van dit probleem nodig. Deze casus bewijst dat het onmogelijk voor een lidstaat om dit probleem alleen aan te pakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here