Nieuw VRT-aanbod moet vrij blijven voor belastingbetaler

vrtNieuw VRT-aanbod moet vrij toegankelijk blijven voor belastingbetaler

Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers is niet te vinden voor een systeem dat de Vlaming doet betalen voor primeurs van programma’s die de openbare omroep maakt met belastinggeld. Daarmee positioneert CD&V zich duidelijk ten aanzien van het voorstel dat Vlaams mediaminister Gatz recent lanceerde.

Volgens de commerciële mediabedrijven zou de VRT concurrentieel bevoordeeld zijn omdat ze te veel middelen krijgt om een aanbod uit te werken en dit gratis aan te bieden. Maar sinds dit najaar kan je op de website van Medialaan heel wat programma’s gratis herbekijken terwijl dit op de websites van één en Canvas niet mogelijk is.

Toch denkt Vlaams mediaminister Gatz er aan om de Vlaming extra te laten betalen voor het digitale aanbod van de VRT. Door het principe los te laten dat het aanbod van de openbare omroep bij eerste uitzending gratis beschikbaar moet worden gesteld, hoopt de minister het vermeende marktverstorende optreden van de VRT ten overstaan van de andere Vlaamse mediabedrijven te verminderen. Het zou daarbij niet gaan om de programma’s uit de kernopdrachten, zoals nieuwsberichtgeving, maar wel bijvoorbeeld nieuwe fictiereeksen en het volledige fictie-archief. De minister wil hierover het gesprek aangaan met de VRT naar aanleiding van de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Karin Brouwers toont zich zeer verbaasd over het voorstel van de minister aangezien een gelijkaardig systeem eigenlijk al bestaat: “Met een digitaal abonnement kan je via Net Gemist tot 7 dagen na de uitzending een VRT-programma of een aangekocht programma (waarvoor men de rechten voor heruitzending heeft) opnieuw bekijken. En via Ooit Gemist kan je niet alleen alle VRT-programma’s tegen betaling opvragen van de voorbije week, maar ook deze uit het rijke VRT-archief. De minister probeert dus een probleem op te lossen dat er eigenlijk geen is.”

Het is uiteraard niet zo dat CD&V zich verzet tegen elke vorm van betalend digitaal kijken via de VRT-platformen.

Karin Brouwers: “CD&V heeft zich nooit verzet tegen de betaalmodellen, zoals Ooit Gemist en Net Gemist. Dit is vergelijkbaar met het kopen een DVD-box van een programma nadat het is uitgezonden op tv.”

De partij is er echter geen voorstander van om nieuwe VRT-programma’s eerst aan te bieden via betaal-tv en pas nadien gratis via open net.

“We kunnen mensen niet vragen te betalen voor primeurs van programma’s die al met hun belastinggeld zijn gemaakt. CD&V vraagt de minister om dergelijke voorstellen met de nodige voorzichtigheid te bestuderen. We moeten daarbovenop absoluut vermijden dat er 2 soorten kijkers ontstaan: zij die het zich kunnen veroorloven om een programma tegen betaling te bekijken voor het op open net wordt uitgezonden, en zij die dat niet kunnen. Dit is geen onschuldig debat want het gaat over de fundamenten van de openbare omroep en de publieke dienstverlening,” besluit Brouwers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here