Sonja Becq wil tweede verblijfsregister invoeren

kinderwagenSonja Becq wil tweede verblijfsregister invoeren

Volgens het federaal regeerakkoord zal de regering voor kinderen in co-ouderschap ‘onderzoeken op welke manier deze kunnen opgenomen worden in een tweede verblijfsregister’. CD&V-Kamerlid Sonja Becq wil zolang echter niet wachten. Zij zal in de commissie Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel indienen dat moet toelaten minderjarige kinderen in het kader van co-ouderschap op te nemen in een verblijfsregister van een tweede verblijfplaats. Daarmee herneemt ze een eerder voorstel van haar partijgenote Katrien Schryvers, thans Vlaams parlementslid.

Globaal gezien mag het aantal echtscheidingen dan wel afnemen, de cijfers blijven relatief hoog. In 2012 werden er in België 26.145 echtscheidingen geregistreerd. Daarnaast gaan ook tal van koppels die ongehuwd samenwonen en kinderen hebben uit elkaar. Feit is dat de kinderen na de breuk niet noodzakelijk meer bij de moeder verblijven.

Sinds de wet van 1995 inzake het co-ouderschap kiezen steeds meer ouders ervoor om samen verantwoordelijk te blijven voor de opvoeding van hun kinderen. Ze nemen samen de belangrijkste opvoedkundige beslissingen, zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze, vanuit de idee dat kinderen zo hun band met zowel de vader als de moeder behouden. Dat dit wel enkele praktische en administratieve moeilijkheden met zich meebrengt, hoeft niet te verbazen.

Kunnen deze kinderen bijvoorbeeld wel gebruik maken van de kortingen die gemeenten geven aan hun inwoners zoals in het zwembad of voor gemeentelijke speelpleinwerking, als zij gedomicilieerd zijn bij de ouder die woonachtig is in een andere gemeente? Gescheiden mama’s of papa’s die naar de apotheker willen gaan, hebben bovendien de identiteitskaart nodig van hun ziek kind.

Dergelijke praktische problemen wil CD&V-Kamerlid Sonja Becq voorgoed uit de wereld helpen. Zij heeft dan ook het wetsvoorstel van Katrien Schryvers opnieuw ingediend: ‘De doelstelling van ons voorstel is tweeledig: wij willen niet alleen kinderen laten genieten van meer rechten, maar in het kader van veiligheid heb je zo ook een beter zicht wie er wanneer op welk adres verblijft’, aldus beide parlementsleden.

Wat gebeurt immers er in geval van rampen? Als kinderen op het moment van een bepaalde ramp, zoals een woningbrand, verblijven bij de ouder bij wie ze niet gedomicilieerd zijn, kunnen veiligheidsdiensten via het verblijfsregister snel duidelijkheid krijgen of er mogelijk nog kinderen in een woning aanwezig zijn.

Dit voorstel heeft geen budgettaire gevolgen. Het is immers niet de bedoeling om door de inschrijving in het verblijfsregister fiscale voordelen in het leven te roepen voor de ouder bij wie de kinderen tijdelijk verblijven. ‘Met dit voorstel bieden wij een concrete oplossing voor enkele vervelende praktische beslommeringen in geval van co-ouderschap. We moeten dit snel kunnen goedkeuren’, besluit Becq.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here