Kinderen proeven van technische beroepen tijdens Doedag

vdabKinderen proeven van technische beroepen tijdens Doedag. Op donderdag 23 oktober 2014 organiseren Het Beroepenhuis vzw en VDAB opnieuw een Doedag in VDAB–opleidingscentra in heel Vlaanderen. De instructeurs en cursisten verwelkomen zo’n 1600 kinderen van het zesde leerjaar. De leerlingen kruipen die dag in de huid van een lasser, vrachtwagenchauffeur, keukenmedewerker, industrieel tekenaar en nog vele andere technische beroepen uit verschillende sectoren als Bouw, Metaal & technologie, Horeca, Logistiek, Industriële automatisering, Grafische, Schoonmaak en Confectie. Ze steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten.

Meer dan een leuk uitstapje
De Doedag is meer dan een leuke uitstap. Het initiatief maakt deel uit van een bewustwordingsproces dat Het Beroepenhuis ondersteunt (www.beroepenhuis.be). Kinderen kan je niet vroeg genoeg laten genieten van technische vaardigheden. Iedereen kent ondertussen het “watervaleffect” in het onderwijs waarbij vooral technische studierichtingen en opleidingen als minderwaardig worden ervaren. Die technische en praktische opleidingen en beroepen (beter gekend als de STEM-studierichtingen en –beroepen: science, technology, engineering, mathematics) bieden nochtans heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt. VDAB wordt geconfronteerd met erg veel vacatures uit de technische sfeer die heel moeizaam of zelfs niet ingevuld raken.

Weg met de kloof
De samenwerking tussen Het Beroepenhuis en VDAB is ingegeven vanuit een gemeenschappelijk maatschappelijk streven: de kloof tussen onderwijs en arbeidswereld verkleinen. Dit schooljaar zullen de Doedagen al voor de zevende keer plaatsvinden in heel Vlaanderen. Het Beroepenhuis legt de contacten met de scholen en verzorgt de inschrijvingen van de klassen. De scholen ontvangen vooraf educatieve lespakketten om de Doedag in de klas te omkaderen. De VDAB-instructeurs en hun cursisten krijgen educatieve tips om de jongeren op een leuke manier te begeleiden.

VDAB competentiecentra

VDAB stelt zijn opleidingsinfrastructuur – de competentiecentra- en de expertise van zijn instructeurs ter beschikking. VDAB-opleidingen zijn praktijkgericht en aangepast aan de noden van het bedrijfsleven. De opleidingsateliers zijn een afspiegeling van de realiteit op de werkvloer. De kinderen kunnen er dus op een veilige manier kennis maken met een heel realistische weergave van beroepen. De Doedagen zorgen steeds voor een heel bijzondere dynamiek tussen leerlingen, leerkrachten, instructeurs en cursisten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here