Twee kandidaten voor voorzitterschap N-VA

bart de weverTwee kandidaten voor voorzitterschap N-VA

Dinsdag om middernacht werd de periode waarin N-VA-leden zich konden kandidaat stellen voor het voorzitterschap afgesloten. Na onderzoek van de verkiezingscommissie, bleek dat de twee ingezonden kandidaturen voldeden aan alle statutaire voorwaarden. Bart De Wever en Geert Vertongen zijn daarmee officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de N-VA.

De huidige voorzitter, Bart De Wever, stelt zich voor de vierde keer verkiesbaar voor het mandaat van algemeen voorzitter. De Wever is burgemeester van Antwerpen en zetelt in de Kamer van Volksvertegenwoordiger. Hij is 42 jaar oud, getrouwd en vader van vier kinderen, en woont in Deurne.

De Wevers ambitie is om de N-VA te consolideren als de brede volkspartij van Vlaanderen. ‘Wij moeten ons partijprogramma omzetten in beleid, op Vlaams en federaal niveau. En dat is geen eenvoudige of evidente taak. Onze snelle en forse groei stelt ons voor nieuwe uitdagingen op politiek, organisatorisch en operationeel vlak. We moeten onze mensen de kans geven om zich te bewijzen, maar we mogen ze ook niet vroegtijdig opbranden. Daarom heeft onze partij In deze periode van verandering nood aan stabiliteit, aan een ankerpunt.’

Inhoudelijk wil De Wever nu de kracht van verandering op de verschillende niveaus realiseren en de partij klaarmaken voor de volgende fase in haar bestaan.

De tweede kandidaat voor het voorzitterschap is Geert Vertongen, de voorzitter van de Diepenbeekse N-VA-afdeling. Hij is 47 jaar oud, gehuwd en heeft 3 kinderen. Vertongen was Sabena-piloot en tijdens het faillissement van de vliegtuigmaatschappij woordvoerder van de piloten. Momenteel werkt hij nog steeds als gezagvoerder.

Vertongen wil ‘nieuw bloed langzaam geloofwaardigheid laten opbouwen en een minder imposante invulling geven aan het voorzitterschap’. ‘Na het maken van regeerakkoorden op Vlaams en federaal niveau, na het vastleggen van de partijlijn door het succesvolle congres begin dit jaar, nu al onze ministers, parlementsleden en lokale mandatarissen gestart zijn, nu er in de verste verte geen verkiezing in zicht is, is dit het uitgelezen moment om een iemand van buiten de gevestigde waarden een kans te geven,’ aldus Geert Vertongen.

Op inhoudelijk vlak wil de kandidaat-voorzitter de lokale afdelingen nadrukkelijker betrekken bij het partijverhaal, in een vlakkere partijstructuur, en het confederalisme inschrijven in de partijstatuten, als tussenstap naar onafhankelijkheid.

Op 3 november ontvangen de N-VA-leden per post een uitnodiging om hun stem uit te brengen. Dit kan, per brief of elektronisch, tot maandag 10 november. De uitslag van de voorzittersverkiezingen zal bekend worden gemaakt op de partijraad van 15 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here