Werelddag Handen Wassen

copyright  Stijn Heyvaert  PROTOSWerelddag Handen Wassen, want handen wassen met zeep is noodzakelijk voor landen in ontwikkeling

In 2014 doen nog steeds 1 miljard mensen hun behoefte in de openlucht: in de bosjes, in velden, in rivieren of op straat. Dat zet de deur naar ziekteverspreiding – en dus naar armoede – wijd open. In het Zuiden is er bovendien meestal geen toiletpapier. Handen wassen is dan uitermate belangrijk voor de preventie van allerlei ziektes. Maar vaak ontbreekt dergelijke kennis over goed hygiënisch gedrag.

Momenteel ligt in de helft van alle ziekenhuisbedden in de wereld een slachtoffer van een ziekte door vervuild water of door gebrek aan hygiëne. Het gebruik van hygiënische sanitaire voorzieningen vermindert kindsterfte onmiddellijk met een derde. En handen wassen met zeep vermindert het risico op diarree met 47%. Mede door de grote besmettelijkheid is diarree in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger.

Werelddag Handen Wassen wordt ‘gevierd’ sinds 2008. Meer dan 100 landen, verspreid over vijf continenten, organiseren activiteiten waarmee wordt geprobeerd miljoenen mensen te mobiliseren en te motiveren om hun handen te wassen met zeep. Maar om je handen op een hygiënische manier te kunnen wassen mag het water niet te veel verontreinigd zijn en moeten mensen zeep kunnen aankopen. Net daarom is hygiënisch handen wassen voor een groot deel van de bevolking in arme landen erg moeilijk.

Op het Woodrow Wilsonplein in Gent werd een actie opgezet door PROTOS, een ngo die in ontwikkelingslanden werk maakt van drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiënevormingen. Ruim 200 mensen schoven in een lange rij aan om hun handen te wassen en vroegen zo aandacht voor de wereldwijde WASH-problematiek (het gebrek aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here