E-sigaret opnemen in actieplan tabak

Lies Jans wil sensibilisering rond e-sigaret: “Neem e-sigaret op in actieplan tabak”

Minister van volksgezondheid Vandeurzen erkent dat er in de toekomst sensibiliseringscampagnes rond de e-sigaret nodig zijn. Dat kan via het Vlaams actieplan ‘Tabak, alcohol en drugs’. Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans ondervroeg de minister over deze problematiek in de commissie.

sigaretDe e-sigaret is wereldwijd aan een opmars bezig. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt nu dat deze e-sigaret niet leidt tot het definitieve stoppen met roken. Integendeel. Het maakt de roker net nog afhankelijker van nicotine. Vandeurzen ging akkoord met die visie.

“Bovendien kent de e-sigaret nog een tweede sluipend gevaar: het verlaagt de drempel om te beginnen met roken. De verkoop van e-sigaretten is de laatste jaren dan ook enorm gestegen. Want ondertussen heeft ook de tabaksindustrie zich op de markt gegooid. Zij zien dit als een middel om de jongeren voor zich te winnen,” licht Lies Jans toe. “Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) werkt nu aan een informatief document voor het onderwijs. Verder erkende de minister dat de problematiek rond de e-sigaret zich in de toekomst meer zal stellen en dat we die dus ook meer zullen moeten opvolgen.”

Daarom moet de e-sigaret zeker aan bod komen in het nieuwe Vlaams actieplan ‘Tabak, alcohol en drugs’. In het huidige actieplan, dat afloopt in 2015, komt dit nog niet aan bod. De zesde staatshervorming geeft Vlaanderen ook meer mogelijkheden terzake. Zo werden al middelen voor preventie overgedragen aan de Gemeenschappen, inclusief het Fonds ter bestrijding van verslavingen. “Een deel van die middelen kunnen specifiek voor de e-sigaret gereserveerd worden,” bepleitte Lies Jans.

Omdat er ook een regulerend kader moet komen, liet de minister ook weten contact op te nemen met zijn nieuwe federale collega van zodra die gekend is.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here