Elf jonge technische talenten verbluffen met hun sociaal project

cera awardsElf jonge technische talenten verbluffen met hun sociaal project

Op het event – ‘Technologie voor een duurzamere en inclusievere samenleving!’ op zaterdag 27 september werden in Leuven de Cera Awards uitgereikt aan studenten uit hogere technische richtingen die hun eindwerk, stage, masterproef of ontwerpopdracht deden voor een socialprofitorganisatie. De Cera Award jury wil de technische studenten erkennen voor hun creatieve, communicatieve en sociale vaardigheden en engangement. De jury was bijzonder enthousiast over de uitzonderlijk sterke projecten van dit jaar.

West-Vlaanderen/Brussel: Dimitri Vandergucht (niet op de foto), master in Industriële Wetenschapppen,VUB, ontwikkelde een trekhaak voor elektrische rolstoelen die door de rolstoelgebruiker zelfstandig aan- en af te koppelen is. Tijdens de evaluatiefase trok Dimitri naar het Dienstencentrum GID(t)s om intensief met de rolstoelgebruikers te oefenen. Dimitri was erg onder de indruk van het doorzettingsvermogen, het enthousiasme en het geduld van de rolstoelgebruikers. In Gits waren ze al onder de indruk van Dimitri’s technisch vernuft, maar nadien ook van zijn eindeloos geduld bij het inoefenen met de eindgebruikers.

Vlaams-Brabant/Antwerpen: Gerrit Andreo y Sanchez, master in Industriële Wetenschappen, KULeuven campus Geel, maakte een tof elektronisch muziekspel voor kinderen met (vaak meervoudige) beperkingen. Om meer kinderen het spel te kunnen laten spelen, bedacht hij ook een eigen invoermethode met grote aanraaktoetsen. Gerrit had heel veel voldoening van zijn masterproef: “Ik vond het super om met deze kinderen te werken.” En dat was wederzijds, zo getuigde Windekind Leuven: “De kinderen keken altijd uit naar Gerrits komst.”

West-Vlaanderen : Sofie Havegeer, master in Industriële Wetenschappen, UGent campus Kortrijk, slaagde spectaculair in de vraag van De Lovie uit Poperinge naar een comfortabelere fixatiestoel, die door bewoners positief wordt ervaren. Sofie deed stage in de leefgroep voor mensen met gedrags- en emotionele stoornissen. Daarna ontwierp, zaagde, freesde, bouwde en naaide zelf de kussenbekleding. Het eindresultaat is esthetisch mooi, ergonomisch comfortabel, veilig, sterk en te produceren door De Lovie zelf. En de bewoners… die grijpen elke kans aan om in de stoel te gaan zitten.

Antwerpen : Nane Boudewijns, Verena Veronghen, Van Nith Olyslager en Dorien Bradt, tweede bachelor Multimedia en communicatie, Karel De Grote Hogeschool, noemden zich het Zeppos Team. Het Zeppos team ontwikkelde Het Zing Ding, een online platform als didactische ondersteuning bij muziek onderwijs, dat de muzikale creativiteit van kinderen prikkelt. Koor&Stem loofde de grote creativiteit en flexibiliteit van het Zeppos team. En de jury kon zich daar alleen maar bij aansluiten.

West-Vlaanderen : Isabelle Lanssens en Julie Vermeylen, bachelors in Industriële Wetenschappen, Ugent campus Kortrijk, maakten samen met medestudenten ergotherapie een tubesluiter voor vulling van pralines. den achtkanter in Kortrijk ondersteunt volwassenen met verstandelijke beperkingen en niet-aangeboren hersenletsel. Een van de gedreven chocolatiers in hun atelier, is Anthony. Dankzij de tubesluiter kan Anthony nu perfect zelfstandig de tubes vullen en sluiten. De jury was onder de indruk van de fijngevoelige manier waarop de jonge bachelors met de doelgroepmedewerkers omgingen.

West-Vlaanderen : Stefanie Ghettem, bachelor Industrieel Productontwerpen, Hogeschool West-Vlaanderen, maakte in samenwerking met het ontwerpbureau PiliPili een weegschaal voor de hoevewerkers van De Lovie. De hoevewerkers zijn volwassenen met een mentale beperking, communiceren met hen is soms moeilijk. De Lovie loofde het resultaat én de heel natuurlijke manier waarop Stefanie met de hoevewerkers communiceerde: “Stefanie is technisch sterk en kent haar vak”, getuigde De Lovie,”maar ze zou ook in onze sector bijzonder goed passen.”

West-Vlaanderen : Karel Vanalderweireldt, bachelor in Industriële Wetenschappen, Ugent campus Kortrijk, ontwikkelde samen met zijn medestudenten een eibreekhulp voor mensen die maar een hand kunnen gebruiken. De jury apprecieerde sterk de manier waarop de studenten uitgingen van wat Maxime wel kon. En bovendien was iedereen laaiend enthousiast over het eindresultaat, zowel naar bruikbaarheid, kostprijs als uitzicht.

In bijlage vindt u voor elk van de projecten een infofiche, en een foto van de winnaars. V.l.n.r. Nane Boudewijns, Dorien Bradt, Van Nith Olyslager, Verena Vertonghen ,Julie Vermeylen, Sofie Havegeer, Isabelle Lanssens, Gerrit Andreo y Sanchez, Karel Vanalderweireldt en Stefanie Ghettem op de foto ontbreekt Dimitri Vandergucht.

En verder..

Op hetzelfde event werden ook de Senior Cera Award en de Organisatie Cera Award uitgereikt voor respectievelijk een werkende ingenieur of informaticus die inspireert met zijn of haar maatschappelijk engagement en een socialprofit organisatie die qua technologische innovatie een voorbeeld is voor de sector.De Senior Cera Award 2014 ging naar Kris Asnong van Dubolimburg, de Organisatie Cera Award naar Windekind Leuven.

Technologie voor een duurzamere en inclusievere samenleving vierde ook de feestelijke start van het nieuwe postgraduaat Community Service Engineering: https://iiw.kuleuven.be/nieuws/cse

Cera Award is een project van Cera en RVO-Society dat technologische innovatie in de socialprofit stimuleert. Cera en RVO-Society kregen voor hun samenwerking rond ‘Innoveren met een hart’ recent ook de Sustainable Partnerships Award 2014

Meer op www.cera-award.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here