Crisis in de varkenshouderij

varkenMengvoedersector roept op tot solidariteit met de varkenshouderij

Bemefa is ervan overtuigd dat exportrestituties de enigste manier zijn om opnieuw zuurstof te pompen in de varkensvleesmarkt. Daarom neemt de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten deel aan het ketenoverleg van de agrovoedingsketen, waarin de crisis in de varkenshouderij intensief wordt besproken. Korte en lange termijnoplossingen worden aangedragen.

Naast de groenten- en fruitsector, heeft ook de varkenshouderij het zwaar te verduren na de Russische importban. “We zijn ervan overtuigd dat de Russische importban de varkensmarkt in de Europese Unie helemaal heeft gedestabiliseerd”, benadrukt Yvan Dejaegher, Directeur-Generaal van Bemefa. Volgens de mengvoedersector heeft de Europese Unie door haar politieke beslissing de crisis in de varkenshouderij in de hand gewerkt. “Het overschot in het aanbod dient op staande voet uit de markt te worden genomen. Exportrestitutie is de enigste oplossing op korte termijn die soelaas kan brengen.”

De productiekost van varkensvlees bestaat voor 70% uit diervoeders. De daling van de grondstoffenprijzen prompt doorrekenen in de mengvoeders zal slechts een gedeeltelijke oplossing bieden voor de crisis in de varkenshouderij. “Uiteraard moet elke individuele mengvoederfabrikant voor zichzelf uitmaken hoe hij de klant varkenshouder zijn solidariteit betuigt”, besluit Yvan Dejaegher.
Bemefa roept dus op tot solidariteit naar de varkenshouders toe en contacteerde ook andere stakeholders in de varkenskolom om minister Schauvliege mede te overtuigen de nodige stappen te ondernemen naar de Europese Commissie toe om exportrestituties te verkrijgen.

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 175 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3.500 personen te werk. Met een nationale productie van 7 miljoen ton en een omzet van 2,5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here