Nieuwe eikelmuistuin in Moen

eikelmuis foto natuurpuntOpening derde West-Vlaamse eikelmuistuin in Moen (Zwevegem)

Op zondag 5 oktober wordt de derde eikelmuistuin in West-Vlaanderen officieel geopend. De nieuwe eikelmuistuin is gelegen op de kruising van de Gauwelstraat met de Stationsstraat, aan het oud station Moen-Heestert (Zwevegem). Voor de opening werden ook de naaste buren uitgenodigd.

Een eikelmuistuin is een stukje groen dat speciaal ingericht wordt voor deze bedreigde muis .

De eikelmuis
De eikelmuis eet naast insecten en andere dieren vooral fruit en vertoeft graag in boomgaarden met hoogstambomen. In de volksmond wordt dit diertje daarom ook wel ‘fruitratje’ genoemd. In de loop der jaren zijn veel hoogstamboomgaarden verdwenen en is het aantal eikelmuizen in deze streek drastisch verminderd.

Soortbeschermingsplan voor buitengewone soorten
De Provincie West-Vlaanderen heeft een soortbeschermingsplan opgemaakt voor de eikelmuis, in het kader van haar campagne ‘buitengewone soorten’. De opening van deze derde eikelmuistuin is een goede stap in het behoud van de soort in de streek.
Het actieplan voorziet onder andere in gratis plantgoed en advies voor tuinen en landbouwbedrijven die eikelmuisvriendelijk worden ingericht.

Programma

10u30 Verwelkoming door voorzitter Natuurpunt Zwevegem, Eddy Loosveldt

10u40 ‘De eikelmuis en het belang van eikelmuistuinen’ door de Zoogdierenwerkgroep van Zuid-West-Vlaanderen, Johan Staelens en Mario Desloovere

10u50 ‘De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt het eikelmuisproject’ door medewerker biodiversiteit voor de Provincie West-Vlaanderen, Olivier Dochy

11u00 Wandeling doorheen de tuin
Ophanging nestkastjes
Onthulling informatiebord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here