Vernietiging Belgisch project op Westelijke Jordaanoever

jordaanoeverDidier Reynders veroordeelt vernietiging Belgisch project op Westelijke Jordaanoever en vraagt schadevergoeding

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de vernietiging van een Belgisch ontwikkelingssamenwerkingsproject in de Palestijnse gebieden. Israëlische militairen vernietigden op 29 september een deel van een elektrisch netwerk in het dorp Khirbet Al Taweel op de Westelijke Jordaanoever. Dat netwerk werd door België gefinancierd en door de Belgische Technische Coöperatie (BTC) uitgevoerd. De minister riep vandaag de Israëlische ambassadeur in Brussel op om uitleg te vragen. De Belgische ambassadeur in Israël zal op zijn beurt stappen zetten in Tel Aviv na de Yom Kippur vakantie.

De vernietiging van dit humanitaire project heeft een directe impact op de bevolking. Ze bemoeilijkt economische activiteiten en toegang tot water. Ze is ook in strijd met het internationale humanitaire recht. De actie is nog betreurenswaardiger omdat België een aantal stappen bij de Israëlische overheid had gezet om de sloop te voorkomen.

Dit is de eerste keer dat een project van de Belgische ontwikkelingssamenwerking op de Westelijke Jordaanoever wordt vernietigd. Maar er zijn door gelijkaardige acties ook andere ontwikkelingsprojecten van onze Europese partners en de Europese Commissie getroffen – of ze dreigen getroffen te worden. België zal de schadevergoeding die door Israël in dergelijke gevallen moet worden betaald op Europees niveau aankaarten. Ons land zal aan Israël ook garanties vragen dat deze vernietigingen niet meer gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here